Torsdag 6 Okt
Stockholm

Tummen upp – snyggt svenskt slut i VM-dressyren

Tummen upp för ett snyggt slut på VM. Patrik Kittel och Touchdown fick till en fullträff i küren.
Tummen upp för ett snyggt slut på VM. Patrik Kittel och Touchdown fick till en fullträff i küren. Foto: TT

Halvdant och så där, sura miner och lite gnäll.Nja, det har varit lite rufs i pälsen och svansen mellan benen över de svenska dressyrryttarna i VM.Då kom fullträffarna en efter en i den avslutande küren.Så här skulle de ha ridit i grand prix-klassen, säger förbundskaptenen Bo Jenå.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Först bjöd Therese Nilshagen på ett felfritt program och fick både domarna och den stora danska publiken med sig. Ekon av jubel och applåder studsade mellan betongväggarna på arenan där FC Midtjylland brukar spela boll.

Dante sträckte fram öronen och tog emot klapparna på halsen. Nilshagen log och njöt. 83,046 procent var en belöning i ett härad hon bara befunnit sig i några enstaka gånger under åren med 15-åringen.

— Riktigt, riktigt bra med ny musik och nytt program och att göra det första gången på den procenten, nästan personbästa. Det är riktigt, riktigt bra, säger Jenå.

Kul men vågat

Nilshagen, elva i tävlingen:

— Det var lite vågat, men det kändes ändå kul att göra det här. Jag tycker att vi avslutar på ett fint sätt. Jag är jätteglad och jättenöjd.

Therese Nilshagen på Dante.

Juliette Ramel följde upp med 80,682 och 13:e plats på Buriel, en snygg avslutning det också.

— Det är väldigt mycket applåder, jag har aldrig varit på en tävling med så mycket applåder. Men han lugnade ner sig efterhand och jag tycker att jag kunde avsluta på ett bra sätt.

Patrik Kittel överträffade båda med sin nya kür. Touchdown gillade larmet och ståhejet inne på arenan. Det gav 83,679 procent och sjunde plats.

— Det var helt magiskt att rida därinne i dag, det går inte att beskriva. Vad jag har saknat att rida inför en sån här publik, fasen vad härligt att vi får göra det här igen, visa vår fantastiska sport för publiken, säger han.

"Sparkat lite i gruset"

Bo Jenå, lika mycket mysfarbror som tränare och chef, var belåten. Det var det här han väntat på, men i all eufori fanns också ett stråk av besvikelse och en elegant förtäckt kritik.

Han var inte nöjd med den kollektiva prestationen i lagtävlingen. Där hade Sverige medalj som mål men slutade fyra.

— De har gått och tänkt att de kan och de ska och nu gjorde de det också. De har sparkat lite i gruset och bestämt sig för att visa det.

TT: Måste ryttarna vara lite förbannade för att prestera?

— Ja, precis. Jag vet inte vad man ska göra, reta upp dem kanske.

Vad tar ni med er från VM?

— Att vi vill rida felfritt och att vi vill ha den känslan och stämningen som de hade i küren alla tre, alltså att de vågar ta ut svängarna. Jag har tjatat om det och ska inte göra det igen. De gjorde det nu och då är jag nöjd, säger Jenå.

Cathrine Laudrup-Dufour och Vamos Amigos gjorde ett nytt försök att vinna ett historiskt första guld åt Danmark men räckte inte till den här gången heller. Brittiskan Charlotte Fry följde upp segern i GP-specialen med ännu ett VM-guld på Glamourdale

Fry fick 90,654 procent mot danskans 89,411

Nederländskan Dinja van Liere på Hermes på 86,900.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.