Onsdag 5 Okt
Stockholm

Åstedts finaldrama – fick sjukvårdshjälp

Sofia Åstedt simmade första sträckan för Sverige.
Sofia Åstedt simmade första sträckan för Sverige. Foto: TT

Sofia Åstedt behövde sjukvårdshjälp efter sin startsträcka i finalen på 4x200 meter fritt i sim-EM där Sverige slutade sist.Det har tagit på krafterna. Det är fyra lopp och ganska tuffa distanser, säger den 18-åriga talangen efteråt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var en dramatik som tv-kamerorna missade.

Elfsborgssimmaren dubblera både i försöks- och finalpasset med 100 meter fritt individuellt och lagkappen.

Det blev för mycket i Romhettan.

Efter semifinalen på 100 meter fritt, där hon slogs ut, och startsträckan i lagkappsfinalen var krafterna slut.

— Jag hade bara 40 minuter mellan mina lopp. Jag hade ganska hög mjölksyra när jag gick in här. Det är mycket nerver också och man blir helt urladdad. Det var en tuff tvåhundring, jag fick kriga, säger hon och fortsätter:

— Jag kom inte riktigt upp (ur bassängen) och fick lägga mig lite. Jag fick gå undan med lite vatten, berättar hon.

"Det är okej"

Hon kom till den mixade zonen, där simmarna möter media, ett tag efter sina lagkamrater och lämnade lugnande besked:

— Det är okej, det har gått en stund och jag har druckit vatten, säger Åstedt som också har 50 och 200 meter fritt kvar individuellt.

Hon sammanfattade sin dag, med avancemang och en semifinalplats på 100 meter fritt (55,79 och delad 14:e plats med Sara Junevik) och final i lagkappen 4x200 meter fritt.

— Jag har gjort min semifinal på 100 meter frisim och jag simmade verkligen mig till den. Jag var bara tre hundradelar långsammare än i försöken. Jag är jättenöjd, säger talangen som var besviken efter sin VM-debut i Budapest i juni där det gick tungt och hon slogs ut direkt.

Nu tog hon revansch.

Chanslöst x 2

I lagkappen sänkte sig svenskorna från försöken med drygt fem sekunder, men var ändå chanslösa.

Åstedt (2.04,05), Hanna Bergman (2.01,16), Elvira Mörtstrand (2.02,70) och Alicia Lundblad (2.01,57) noterade 8.09,48. Den sistnämnda trion är alla mästerskapsdebutanter.

Kampen om guldet blev mellan Storbritannien och Nederländerna där de sistnämnda vann på 7.54,07, 66 hundradelar före Storbritannien. Ungern knep bronset.

Herrlaget slutade också åtta och sist i finalen på 4x200 meter fritt. Robin Hanson (1.48,56), Victor Johansson (samma tid), Marcus Holmquist (1.50,26) och Elias Persson (1.51,35) hade 7.18,48 och var precis som damlaget långt från toppnationerna.

— Jag tyckte vi gjorde en bra insats. Det var första EM-finalen för några och det är speciellt att vara i en final. Det var bra tryck på läktarna så det gäller att hålla nerverna i styr och det gjorde vi bra, säger Robin Hanson.

Ungern vann på 7.05,38, Italien knep silvret och Frankrike blev trea.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.