Sara Junevik fick inte simma vidare trots att hon hade fjärde bästa tid i försöken på 50 meter fjäril.
Sara Junevik fick inte simma vidare trots att hon hade fjärde bästa tid i försöken på 50 meter fjäril. - Foto: TT

Frölander: Ändra EM-regeln

Förre storstjärnan och OS-guldvinnaren Lars Frölander vill ändra den omtalade regeln som stoppade Sara Junevik i sim-EM.Jag hade nog hellre sett att man fick ha med sig tre simmare och att alla får gå vidare, säger Frölander, expertkommentator på SVT.


På EM får varje nation ställa upp med fyra simmare per gren – men bara två tillåts avancera vidare från försök till semifinal.

Det drabbar simmare i många av loppen och i fredags Sverige som hade tre bland de fyra första i försöken på 50 meter fjäril.

Men fyran Sara Junevik hade sämre tid än stjärnan Sarah Sjöström och Louise Hansson och fick därmed inte simma vidare.

Frölander säger att han led med Junevik:

— Det gjorde jag verkligen. Hon var fjärde och då är man med och slåss om en medalj, men får inte simma.

"Måste köra på max"

Lars Frölander. Arkivbild.

Ett ännu värre exempel var när Italien hade fyra simmare i topp på damernas 100 meter bröstsim – men bara de två bästa fick simma vidare.

— Det är tufft för de nationer som har fyra riktigt duktiga som måste köra max på morgonen (i försöken). Italien hade en chans på en trippel och jag tycker att en nation ska kunna ta det, säger Frölander om regeln som tillkom i slutet av hans karriär.

Den infördes bland annat för att fylla ut krympande startfält.

OS-guldvinnaren från Sydney 2000 får medhåll av förbundskaptenen Martina Aronsson.

— Jag tycker rent sportsligt att åtminstone tre borde få gå vidare. Det vore ju häftigt om någon nation lyckades bli etta, tvåa, trea. Friidrotten har det så, säger hon.

Men det finns också två sidor av myntet:

— Vi mindre nationer har tjänat på den här regeln i längden. Dominansen från stora nationer som USA, Australien och Italien hade varit större om de hade fått ha med fler simmare. Vi drabbades på 50 meter fjäril, men det är en kluven fråga, säger Aronsson.

Möte i morgon

På VM och OS finns inte EM-regeln, där gäller högst två deltagare per nation och inga restriktioner för avancemang.

Några planer på att förändra regeln verkar dock inte finnas hos Len, det europeiska simförbundet.

— Inte mig veterligen, men det är upp till den tekniska kommittén och styrelsen. Jag vet att tekniska kommittén har ett möte med tränare och lagansvariga i morgon för en öppen diskussion. Det är möjligt att lyfta frågan då, säger Gergely Csurka, medieansvarig på Len.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.

Norske NHL-stjärnan vill spela VM

1 timme sedan
Norske NHL-stjärnan Mats Zuccarello öppnar för att spela VM.

Friidrotten sågas för OS-prispengar

2 timmar sedan
Friidrottens beslut att betala ut prispengar i OS sågas av de andra förbunden. "Man kan inte och borde inte sätta en prislapp på ett olympiskt guld", säger de sommarolympiska idrottsförbundens organisation i ett uttalande.

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

3 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

idag 15:02
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.