Torsdag 6 Okt
Stockholm

Fredricson: "Inte mycket som gör mig orolig"

Jens Fredricson.
Jens Fredricson. Foto: TT

Stress och oro gjorde honom fysiskt sjuk.I morgon rider Jens Fredricson om VM-guldet i den individuella hoppfinalen.Det är inte speciellt mycket som gör mig orolig längre, säger han.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Fredricson tog i över 20 år mediciner mot vad man trodde var astma.

— Ni som känner mig minns att jag alltid gick och hostade eller kippade efter andan tidigare.

— Det är borta nu.

Problemet satt i magen, orsakat av stress.

— Jag höll nästan på att kräkas, men det var inte astma. Det var stress. Magsyran var uppe och vände och så höll jag på att kräkas.

— Jag medicinerade fram och tillbaka men det hjälpte inte, så jag gick till en kille som sade att jag skulle dricka mjölk. Det blev lite bättre och då förstod jag att det handlade om magsyran. Att det var stress, magsår, berättar han.

Jens tog tillsammans med sin fru Isabell aktivt itu med livssituationen. De kom fram till att ryttarstjärnan mådde illa av bristen på struktur i tillvaron.

"Hade inte kontroll"

— Jag hade för många lösa trådar, jag klarade inte av att organisera allt. Jag hade inte kontroll, men nu har jag så mycket kontroll på allt. Isabell och jag pratade om att vi måste göra det här bättre och hon har varit ett otroligt stöd. Peder (hans fem år yngre bror) har också hjälpt mig.

— Tidigare hade jag kontroll till 70 procent på banan och improviserade till 30. Nu är det 100. De 30 procenten skapade en viss nervositet och stress, säger Fredricson.

Numera är det inte mycket som oroar honom. Han är en 54-årig familjefar som litar till vad han kan och är överens med sig själv om vem han är och vad som krävs för att lyckas på hästryggen.

— Självförtroendet har vuxit med åldern, tror jag. Och så har jag ett otroligt stöd i Isabell. Hon är veterinär, kiropraktor och fysioterapeut och min högra hand i hela processen.

Bud på "Cosmo"

Inför finalen ligger han och hästen Markan Cosmopolit tvåa med 2,71 fel. Rider han felfritt blir det som sämst silver.

— Jag tror inte ens att vi har förbrukat 20 procent av hästens kraft. Jag rider som vanligt i finalen. Om jag rider här eller i Köping spelar ingen roll. Det är precis samma sak.

Intresset för "Cosmo" har ökat dramatiskt och det finns gott om villiga köpare.

— Ganska många har ringt och frågat men ägarna har satt ett så högt pris så att den verkar inte bli såld.

TT: Har du någon andel i "Cosmo"?

— Jag har ett avtal.

TT: Och det sträcker sig hur långt?

— Ja, livslångt.

TT: Det får man säga är ett bra avtal.

— Ja, men det är mina bästa vänner som äger hästen.

Håller lektioner

Jens Fredricson har redan lagguldet i fickan och går det som han tänkt sig får den medaljen sällskap av en till innan han packar ihop och lämnar Herning.

Det syns att han njuter av tillvaron, är en man i balans och harmoni. Inför svenska och internationella medier pratar han länge och ingående om hur han håller tyglarna på hästen, om träningsmetoder, hästens anatomi och hur man får den att använda alla sina muskler.

Det är lektioner snarare än intervjuer – och det dagen före hans livs största utmaning som ryttare.

Han njuter.

— Ja, varför inte? säger Jens och går vidare till en intervju med en engelsk tidning.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.