Måndag 26 Sep
Stockholm

Sprunger "red" finalen med sin sambo

Janika Sprunger, sambo med Henrik von Eckermann.
Janika Sprunger, sambo med Henrik von Eckermann. Foto: TT

Janika Sprunger kunde inte hålla sig när Henrik von Eckermann hoppade för guldet.Jag "red med", det gör jag alltid när det är King Edward, inte annars, säger världsmästarens sambo.Inte så konstigt. Det är ju hennes häst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Janika Sprunger blev gravid och födde sonen Noah. Under schweiziskans tävlingsuppehåll föll det sig samtidigt så att Henrik von Eckermann behövde en konkurrensduglig häst för att hålla sig kvar i världstoppen.

Mary Lou hade drabbats av skador och till slut togs beslutet att stoet skulle få ägna sig åt annat än påfrestande tävlingar.

Där togs också de första stegen på Henrik von Eckermanns klättring mot OS-guld i lag, positionen som världsetta och de senaste dagarnas dubbla VM-guld.

Sprunger är fortfarande starkt känslomässigt knuten till valacken och kommer med små tips.

— Jag talar inte om för Henrik hur han ska rida, det kan han, men vi diskuterar det ena och andra och jag bekräftar om han är rätt ute. Det tror jag ger honom ännu mer självförtroende, säger Sprunger.

Något guldfirande att tala om väntade inte i Herning.

— Vi har en ganska lång resa hem. Vår son, jag och min mamma och han ska få plats i bilen. Vi har sju timmar att köra. När vi kommer tar vi ett djupt andetag och vid något tillfälle ska vi se till att fira ordentligt.

Nu blev det inget av med den resan hem till Nederländerna. Janika och Noah fick i stället ta sig med Henrik till Köpenhamn. I morgon flygs världsmästaren tillsammans med Jens Fredricson och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona till Arlanda där mottagning väntar.

TT: Du måste vara full av känslor?

— Ja, det är otroligt. Att sätta så höga mål och lyckas... det de visade var ingen annat än magi.

Och Janika lugnar alla svenska ridsportsupportrar. Henrik får fortsätta rida King Edward.

— Annars skulle jag ha gjort det för länge sedan. Det kommer inte att hända att jag tar över hästen. Inte nu och inte i framtiden, säger hon.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.