Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild.
Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet. Arkivbild. - Foto: TT

Hockeybasen: "RF:s agerande är under all kritik"

Det uppmärksammade bråket mellan Ishockeyförbundet och Riksidrottsförbundet (RF) har fått nytt liv.I en krönika riktar hockeybasen Anders Larsson skarp kritik mot RF.Men ordförande Björn Eriksson tar det hela med ro.Kasta molotovcocktails till höger och vänster ligger inte för mig, säger han.


Bakgrund: Konflikten i hockeyettan

Boden gick till Riksidrottsnämnden (Rin) för att få lämna hockeyettan, eftersom ligan inte gav Boden rätt att bestämma över tv-rättigheterna till hemmamatcherna.

Hockeyettan tog strid mot Boden i domstol eftersom klubben inte följde avtalet med ligan och fick rätt i hovrätten i det ena ärendet i februari.

Rin, idrottens högsta dömande instans, gav dock Boden rätt. Men Svenska ishockeyförbundet hävdade att Rin inte är behörig att besluta om att ogiltigförklara ett förbunds tävlingsregler och har sagt att det endast är medlemmarna som kan ändra i tävlingsbestämmelserna, eller Riksidrottsförbundets styrelse.

Riksidrottsförbundets styrelse beslutade den 28 april att tvinga Svenska ishockeyförbundet att ändra sina tävlingsbestämmelser så att Boden, och andra klubbar som exempelvis Karlskrona, får tillåtelse att stå utanför ligaorganisationen. Hockeyförbundet hade på sig till den 15 augusti att ändra sina tävlingsregler. Förbundet har hela tiden varit kritiskt till att RF gått emot den skiljedom som gav hockeyettan rätt.

I fredags kom beskedet att Hockeyförbundet ändrat i sina tävlingsregler. Samma dag riktade förbundsordföranden Anders Larsson skarp kritik mot RF och Rin i en krönika som publicerats på Hockeyförbundets webbplats.

I krönikan, som publicerats på Svenska ishockeyförbundets webbplats, skriver Anders Larsson att bråket mellan hockeyettan och Boden "satt fingret på klara brister i RF-idrottens juridiska system".

Larsson anser att RF kört över Svenska ishockeyförbundets medlemmar genom att stödja Riksidrottsnämndens (Rin) beslut om att låta Boden, som själva vill bestämma över tv-rättigheterna vid klubbens hemmamatcher, lämna hockeyettans ligaorganisation, men ändå få spela i serien.

Det trots att en tidigare skiljedom gav hockeyettan rätt i konflikten med Boden.

"RF:s agerande är under all kritik och så här kan vi naturligtvis inte ha det i svensk idrott", skriver Anders Larsson.

"Förbunden bör bestämma"

Krönikan publicerades dagen efter att Ishockeyförbundet, på uppmaning av RF, ändrat i sina tävlingsbestämmelser så att Boden nu kan stå utanför hockeyettan.

— Den här krönikan var ett sätt att sammanfatta frågan utifrån förbundets perspektiv, men också sätta ljus inför kommande möten. Vi har ett antal ordförandemöten inom RF och den olympiska kommittén under hösten där vi i olika former kommer att lyfta den här diskussionen och höra vad våra kolleger tycker, säger Anders Larsson till TT och fortsätter:

— Vår åsikt är ganska tydlig: här behövs det en reformering. I grund och botten har vi ett väl fungerande nämndsystem, ett eget slags rättssystem. Men det finns några saker att reda ut här.

Anders Larsson understryker att Ishockeyförbundet följt Rins beslut samt RF:s beslut om påkallande av ändring av tävlingsreglerna.

Men tillägger:

— Var ska bestämmelserna om tävlingsregler ytterst fattas? Vi är av uppfattningen att det bör varje förbund bestämma.

Björn Eriksson tycker å sin sida att det inte finns särdeles mycket att bråka om.

— Om man inte kväljer dom (motsätter sig den, reds anm) så brukar man ju få acceptera det ställningstagande den högsta domstol man har kommer fram till. För mig som folkrörelsemänniska är det ganska enkelt att man då följer det, säger RF-ordföranden.

Inte haft kontakt

Björn Eriksson säger att han inte haft någon kontakt med Anders Larsson sedan krönikan publicerades, men att han fortsatt är öppen för att föra en dialog

— Att hålla på att kasta några molotovcocktails till höger och vänster ligger inte för mig. Det bästa är i stället att lugnt och balanserat göra som man alltid gör, man skriver en motion och sedan får man motionera om detta och så får väl medlemmarna avgöra hur de vill ha det, säger han.

Anders Larsson:

— Vi måste värna om rättssystemet som vi har. Vi från ishockeyn vill på intet sätt sabotera det, utan snarare har vi insett att det behöver reformeras. Det är så viktigt att det kan fattas snabba beslut, inte minst av disciplinnämnder och annat, men det kräver också att vi känner en tillit till och trygghet i rättssäkerheten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Armand Duplantis sätter nytt världsrekord

1 timme sedan

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

3 timmar sedan
Efter tre raka finaler åkte Victor Hedmans Tampa Bay ut direkt i Stanley Cup-slutspelet förra året. Om det var slutet på en era? Absolut inte. Förhoppningsvis var det min sista långa sommar i min karriär, säger NHL-stjärnan inför årets drama.

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

idag 11:22
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.