En tidigare styrelseledamot i organisationskommittén för OS i Tokyo 2021 och tre personer från ett klädföretag som var en överraskningssponsor för spelen greps på onsdagen misstänkta för mutbrott. Arkivbild.
En tidigare styrelseledamot i organisationskommittén för OS i Tokyo 2021 och tre personer från ett klädföretag som var en överraskningssponsor för spelen greps på onsdagen misstänkta för mutbrott. Arkivbild. - Foto: TT

OS-chef gripen misstänkt för mutbrott

En toppchef för OS i Tokyo har gripits misstänkt för mutbrott. Det har även tre personer från ett företag som överraskande valdes som Japans klädsponsor under spelen.


Haruyuki Takahashi, styrelsemedlem för organisationskommittén för OS i Tokyo, misstänks för att ha tagit emot mutor från den tidigare chefen för Aoki Holdings Inc och två företagsanställda, uppger den japanska åklagarmyndigheten.

Mutorna uppges ha varit "med förståelsen att de var menade som tackpengar för den fördelaktiga och förmånliga behandlingen" han gav Aoki.

Haruyuki Takahashi påstås ha fått nästan 4 miljoner kronor från Aoki som var officiell OS-partner.

78-åringen greps på onsdagen tillsammans med Aokis ordförande Hironori Aoki, 83, och två andra chefer från företaget.

Aoki, som producerar budgetkostymer, var ett överraskande val för att klä den japanska OS-truppen, eftersom många andra nationer samarbetade med toppmodemärken. Aoki producerar bland annat så kallade "rekrytdräkter" som japanska ungdomar som nyligen slutat skolan bär för anställningsintervjuer och sina första jobb.

Även om det länge har ryktats om misstänkt korruption bland OS-tjänstemän, är gripandet ett hårt slag mot Japan som OS-arrangör.

Takahashi uppges ha dragit in 3 miljarder dollar, omkring 30 miljarder kronor, i sponsorpengar till mästerskapen. Japan söker vinter-OS 2030 i Sapporo.

Japanska medier rapporterar att Takahashi förnekar brott och betonar att han fick betalt för konsulttjänster.

Varken Aoki eller Japans olympiska kommitté har kommenterat misstankarna.

Den officiella prislappen för Tokyospelen var 13 miljarder dollar, mestadels offentliga pengar. Det var dubbelt så högt som den ursprungliga uppskattningen när Tokyo fick OS. Spelen blev ett år försenade på grund av pandemin.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

2 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

2 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

3 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

idag 09:00
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.