Onsdag 5 Okt
Stockholm

Lyckad satsning – bästa EM på 20 år

Svensk guldglädje när Sarah Sjöström gått i mål. På bassängkanten Louise Hansson, till vänster, Hanna Rosvall, i mitten, och Sophie Hansson.
Svensk guldglädje när Sarah Sjöström gått i mål. På bassängkanten Louise Hansson, till vänster, Hanna Rosvall, i mitten, och Sophie Hansson. Foto: TT

Nya förbundskaptenen Martina Aronsson drog i gång en lagkappssatsning tidigare i år.När Sverige gjorde sitt bästa sim-EM sedan 2002 kom tre av medaljerna i lagkapp.Vi kommer härifrån med fyra nya internationella medaljörer, säger Aronsson belåtet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Sveriges EM-medaljer

Guld (4): Sarah Sjöström, 50 meter fjäril och 50 meter fritt, Louise Hansson, 100 meter fjäril, medleylagkappen, damer.

Silver (1): 4x100 meter fritt, damer.

Brons (1): Mixedlagkappen, 4x100 meter fritt.

Totalt tog Sverige fyra guld, ett silver och ett brons i EM i Rom. Det ger bästa medaljresultatet på långbane-EM sedan 2002 i Berlin då Sverige tog fyra guld, tre silver och fyra brons.

På lagkapperna blev det en medalj av varje valör med fullträffen 4x100 meter medley som avslutning.

— Det var mycket känslor. Tjejerna ska leva upp till förväntningarna och vara det bästa europeiska landet eftersom de var det på VM. De gör det jättebra. När Hanna slår personligt rekord på startsträckan tänkte jag att nu är det klart, säger Aronsson.

Nya medaljörer

Martina Aronsson.

Sverige tog också silver på damernas 4x100 meter fritt och brons på mixedlagkappen 4x100 meter fritt.

Aronssons mål med att dra i gång satsningen var att ge fler chansen att komma in i landslaget den vägen.

— Nu har vi fyra nya internationella medaljörer i Robin Hanson, Sara Junevik, Sofia Åstedt och Hanna Rosvall, säger hon nöjt.

"Jättestolt"

Hon sammanfattar EM:

— Vi tar sex medaljer och kommer femma-sexa i medaljstriden. Vi har en trupp där Sarah (Sjöström) totalt har 28 EM-medaljer, där vi har fyra nya medaljörer, flera som simmat finaler och semifinaler. Jag är jättestolt över alla som har fått med sig något härifrån, säger Aronsson.

Hon fick en rivstart som ny förbundskapten med två mästerskap inom bara sex veckor, VM och EM.

— Mitt mål har varit att lära känna tränare, ledare, hela min stab och simmarna. Jag har fått se vilka de vill vara på ett mästerskap och det är jätteviktigt inför de två kommande åren, säger Aronsson som har kontrakt över OS i Paris 2024.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.