VM-arrangören Qatar förväntar sig en utmaning med kollektivtrafiken under fotbolls-VM. Arkivbild.
VM-arrangören Qatar förväntar sig en utmaning med kollektivtrafiken under fotbolls-VM. Arkivbild. - Foto: TT

Qatar simulerade VM-trafik: "Komplext"

Under torsdagen skickades 1 300 bussar ut på Dohas gator för att simulera de mest hektiska dagarna under fotbolls-VM senare i höst.Detta är den mest komplexa transportverksamheten som någonsin genomförts på ett stort sportevenemang, säger Ahmad al Obaidly, operativ chef för Mowasalat, som driver Qatars buss- och taxitjänster.


Mer än en miljon människor förväntas ta sig till Qatar för turneringen. Då tar värdnationen inga chanser med sina förberedelser som har kostat flera miljarder dollar.

Att ta fotbollssupportrarna runt mellan de åtta VM-arenorna väntas bli en stor utmaning. Alla åtta arenor ligger inom 55 kilometers radie från Doha.

— Detta är den mest komplexa transportverksamheten som någonsin genomförts på ett stort sportevenemang, säger Ahmad al Obaidly, operativ chef för Mowasalat, som driver Qatars buss- och taxitjänster.

Enligt Obaidly har 3 000 bussar köpts och under VM kommer det därför att finnas fler än 4 000 på gatorna i Doha.

Förare från Asien och Afrika

Företaget har också fördubblat sitt antal förare, till 14 000, för evenemanget. De flesta har hämtats från södra Asien och Afrika.

De uppges ha tränats i "defensiv körning" för att undvika faror på vägen.

Efter turneringen kommer Qatars äldre bussar att ges bort. Enligt Obaidly kommer en effekt av VM att bli ett land med helt elektrisk kollektivtrafik.

Simulerade hektiska dagar

I tester simulerade arrangörerna schemat för de mest hektiska dagarna av turneringen. Då väntas cirka 300 000 fans vara i Doha samtidigt.

— Vi vill se till att våra planer går i rätt riktning, säger Thani Al Zarraa, direktör för mobilitetsinsatser i Qatar.

Al Zarraa råder fansen att planera sina resor i förväg och att "ha tålamod". Men bussbolagschefen lovade även:

— Inga fans kommer att lämnas kvar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!