Sveriges Andreas Kramer är klar för final på 800 meter.
Sveriges Andreas Kramer är klar för final på 800 meter. - Foto: TT

Ny taktik gav finalplats för Kramer: "Riskabelt"

Andreas Kramer är klar för söndagens EM-final på 800 meter. Efter en taktikändring kunde svensken spurta sig till segern i sin semifinal.Lite riskabelt att springa på det här sättet men väldigt glad att jag lyckades med det, säger Kramer.


Andreas Kramer gav positiva besked genom att ta sig vidare till final på 800 meter i friidrotts-EM i München.

Försöken blev inte alls som svensken ville. Efter att ha dragit största delen av loppet i den 30-gradiga värmen blev Kramer omsprungen och fick förlita sig på tid för att ta sig vidare.

På fredagen var det betydligt svalare, men svensken var hetare.

— Ja, det var lite mer Göteborgsväder nu, skrattar han.

Hittade luckan

Taktiken var även helt annorlunda från försöken. Kramer placerade sig längst bak i fältet för att i stället försöka ta sig fram mot slutet. En taktik som lyckades. Kramer passerade mållinjen som etta på 1.48,37.

— Jag är inte alls van att springa på det här sättet, i de här sammanhangen. Jag svarade inte upp helt som jag ville i går (i försöken) på slutet så i dag valde vi en annan taktik. Vi gick för en topp tre-placering i stället för att fokusera på tiderna.

Det var inte mycket utrymme att ta sig förbi på upploppet, men Kramer hittade en lucka.

— Det var trångt. Under loppet fick jag en väldigt fin resa och kunde plocka placeringar och spara mig till sista 100 meterna. Visste att det var där det skulle avgöras och där jag skulle vara stark. Kom inte riktigt förbi först så väntade till det kom en liten lucka och då högg jag direkt. Väldigt skönt.

Final på söndag

Taktiken är en stor del av att springa 800 meter, till skillnad från kortare lopp där alla har en egen bana.

— Vi satt och snackade taktik på hotellrummet i kanske två timmar i dag så jag är väldigt nöjd med hur jag utförde taktiken. Lite riskabelt att springa på det här sättet men väldigt glad att jag lyckades med det, säger Kramer.

Nu är det bara att ladda om inför finalen som springs på söndag klockan 19.40.

— Jag går in i finalen med väldigt gott självförtroende och kan nog inte gå in i den på bättre sätt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

2 timmar sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.