Hammarbys tränare Marti Cifuentes, längst till höger, ger inte upp kampen om SM-guldet.
Hammarbys tränare Marti Cifuentes, längst till höger, ger inte upp kampen om SM-guldet. - Foto: TT

Besviken Cifuentes: "Det är långt kvar"

Det var en stjärnsmäll som visste var den tog.Tabellelvan IFK Norrköping vände på 45 minuter 0–1 till 4–1 på guldjagande Hammarby.Då valde Bajens tränare Marti Cifuentes att hylla motståndaren.Jag har pratat hela veckan om att man inte ska titta på var Norrköping ligger i tabellen. Det är ett lag med stora kvalitéer, säger han.


Ledning i halvtid med 1–0, det klart bättre laget och på väg mot tre ytterst viktiga poäng i toppen av tabellen.

En andra halvlek senare och Hammarby stor där med en svidande örfil.

Efter 21 spelade matcher är avståndet upp till Häcken fortsatt fyra poäng och till tvåan Djurgården är det tre. Och nu väntar i tur och ordning Djurgården och Häcken.

— En tuff förlust, speciellt eftersom vi gjorde en riktigt bra första halvlek mot ett lag med många väldigt bra spelare. Det har jag pratat om hela veckan, säger Cifuntes.

Spanjorens förklaring till den oväntade vändningen i andra halvlek:

— I andra gav vi dem energi att vända matchen. Vi hade många chanser att göra ett andra mål men fotboll handlar om att sätta sina chanser. Det gjorde vi inte i dag.

— Vi släpper till två dumma straffar, men de har toppkvalitet i sina position som (Christoffer) Nyman, (Jonathan) Levi och (Arnor) Sigurdsson.

Toppmatcherna mot Djurgården och Häcken är matcher som mycket väl kan avgöra om Hammarby hakar på i kampen om Lennart Johanssons pokal.

— Det är en match vi förlorat, det är nio matcher kvar. Vi vill vinna alla matcher, men det är långt kvar. Det hänger på oss och vi har svår konkurrens. Vi måste tro på det vi gör. Det ändrar inte den här förlusten på, säger Cifuentes.

"Nästan otrolig"

Och fortsätter:

— Det är svårt att förstå varför Norrköping ligger där de ligger i tabellen. Vi sade att vi måste vara smarta i andra. Inte ge Norrköping chansen att växa i matchen – och redan efter några minuter ger vi bort en dum straff. Vi hade två tre klara chanser att att göra 2–2. Det är nästan otroligt att vi inte gjorde mål, men sån här fotbollen.

— Norrköping hade den kvalité som vi saknade i dag.

Dansken Glen Ridddersholm tog sin första allsvenska seger som IFK Norrköpings tränare.

Glen Riddersholm firade sin första allsvenska seger sedan han permanent fick jobbet som Rikard Norlings efterträdare i IFK Norrköping.

Dansken har konsekvent präntat in vikten av det kollektiva arbetet för att få ett gäng individuellt begåvade spelare att fungera tillsammans. Han har även sått insikter att situationen i tabellen är allvarlig, att inget kommer till en gratis. Det är hårt arbete som gäller.

Kom med en annan kravbild

— Han har kommit med en annan kravbild och med en tydlighet. Det tror jag att vi behövde, säger Jonathan Levi.

I halvtid fick spelarna lyssna till en brandtal av 50-åringen, tills nyligen verksam som andretränare i Genk i belgiska ligan.

— Vi måste pressa som ett lag, spela som ett lag och inte köra individuellt. Han har rätt, säger tvåmålsskytten Arnor Sigurdsson.

Riddersholm:

— Vi ska bygga upp en vinnarkultur här i Norrköping. Vi ska lyfta vår nivå. Vi pratade om i halvtid att det är viktigt att vi spelade kollektivt.

— Jag var väldigt direkt så att det inte gick att missförstå. Det var en ärlig, direkt kommunikation som handlade om att ha förståelse för vad som krävs för att vinna matcher.

— Det är viktigt att vi vinner men också att vi bygger för framtiden. Nu får vi inte fara i väg. Nu väntar en jättesvår match borta mot Malmö, men för första gången var vi bra organiserade i stora perioder i matchen, säger Riddersholm.

I och med segern har Norrköping åtta poäng ned till Degerfors och kvalplatsen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!