Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Isak och Dejan Kulusevski, tre av landslagets främsta stjärnor.
Victor Nilsson Lindelöf, Alexander Isak och Dejan Kulusevski, tre av landslagets främsta stjärnor. - Foto: TT

SVT-reporterns kritik: Släpp fram stjärnorna

Landslagets jobbiga 2022 fortsätter.Alexander Isaks återbud är ännu en tung smäll för förbundskaptenen Janne Andersson.Nu kommer också kritik från SVT hur de landslagsbevakande medierna hanteras.För mig är det jättekonstigt, säger reportern Johan Kücükaslan.


Fyra dagar in i landslagssamlingen inför lördagens viktiga möte i Nations League med Serbien i Belgrad är Emil Forsberg, en av vicekaptenerna, den ende av de mer etablerade och tongivande spelarna som träffat medierna.

SVT:s Johan Kücükaslan ifrågasätter Svenska fotbollförbundets mediepolitik.

— De har missat VM-slutspelet, intresset är lägre än på många år, då är det för mig märkligt att de inte släpper fram sina egna stjärnor på ett större sätt.

— Det är inte för vår skull, för oss journalister som är här och bevakar, utan för supportrarna och för att bygga intresse kring landslaget. Folk vill höra Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Victor Nilsson Lindelöf. Nu är vi fyra dagar in på den här samlingen och vi har inte fått höra någon av dem.

"Bra dialog"

Jakob Kakembo Andersson, landslagets presschef, känner inte igen sig i kritiken.

— Jag tror det är ganska naturligt. Ibland kommer journalister tycka att man skulle släppt fram spelare XYZ. Vi försöker lyssna in vad det finns för förväntningar och behov från journalistiskt håll, säger han och fortsätter:

— Generellt sätt tycker jag att den dialogen har varit bra under de fyra år som jag hållit på med det här. Att vi inte är överens hela tiden, så får det vara ibland. Som jag ser på samarbetet vi har haft med en massa olika medier under de här åren så har det fungerat bra. Vi har också haft en nära dialog med Sportjournalistförbundet de åren jag har jobbat.

Johan Kücükaslan säger att han tagit upp kritiken med landslaget.

— Ja, det har jag och de säger att vi kommer att få träffa dem under samlingens gång, men jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi fyra dagar in i samlingen inte har fått träffa någon av dem.

"Blir märkligt"

TT: Finns det en tondövhet hos landslaget i frågan?

— Ja, ibland känns det som om vi ska känna en sorts tacksamhet för att vi är här och bevakar landslaget. Det är en väldigt stark vi-mot-dom-känsla. Vår bevakning bygger intresset för landslaget. Jag reagerar också för att jag såg Erling Braut Haaland sitta och göra en presskonferens i Norge i går (onsdag), där han svarade på diverse frågor. Att vi inte har fått träffa våra stjärnor blir bara än mer märkligt.

Presschefen Jakob Kakembo Andersson:

— Jag vågar påstå, eller jag vet, att vi är ett av de mest öppna landslagen när det kommer till medial hantering i hela Europa. Ibland kan jag tycka att man tar i lite väl mycket kanske, säger Kakembo Andersson.

Han tycker även att det svenska landslaget skickar fram sina stjärnor – när det är möjligt.

— För mig som jobbar med det här laget blir det svårt att hålla på att definiera vilka som är stjärnor hit och dit. Det tycker jag är lite svårt. Men jag kan konstatera att Emil Forsberg, som varit lagkapten och som varit ett av de stora namnen för oss, gjorde mixad zon dag ett. Anthony Elanga, som spelar i Manchester United, gjorde mixad zon dag två.

— Att vi skulle hålla igen på stjärnor, det känner jag inte igen. Givet att både Forsberg och Elanga har gjort det, och planen var att “Alex” skulle göra det. Men nu blev han skadad tyvärr.

Johan Kücükaslan var i helgen i Newcastle, träffade personligen Alexander Isak som dock nobbade en intervju med SVT. Anfallaren hänvisade till landslagssamlingen, men lämnade Stockholm under torsdagen på grund av skada.

Landslaget flyger under fredagen till Belgrad och håller en internationell presskonferens 17.30 med Janne Andersson och högst troligt lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf. Två timmar senare väntar korta intervjutillfällen med några spelare varav Dejan Kulusevski uppges vara en.

Matchen mot Serbien spelas 20.45 på lördag. På tisdag avslutas Nations League mot Slovenien på Friends arena.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.