Mattias Svanberg, 23, är nöjd med beslutet att byta Bologna till Wolfsburg.
Mattias Svanberg, 23, är nöjd med beslutet att byta Bologna till Wolfsburg. - Foto: TT

Svanberg har inte gett upp – MFF kan vinna guld

Djurgården och Häcken har gjort ett litet ryck i den allsvenska guldstriden.Men Mattias Svanberg tycker att det är för tidigt att räkna bort hans förra klubb – Malmö FF.Jag vet att Malmös högstanivå är den högsta i ligan, säger landslagsmittfältaren.


Själv har Svanberg knappast fått någon drömstart i nya klubben Wolfsburg. Efter sju matcher ligger Bundesligalaget näst sist i tabellen.

— Vi har haft en lite seg start, jag hade hoppats på lite mer. Men rent personligt är jag nöjd hittills och har en bra känsla.

Han lämnade Bologna efter fyra säsonger. Så här säger han om skillnaden mellan att spela i Italien och Tyskland:

— Jag hade det lite tufft de första två, tre, matcherna att komma in i tempot. I Italien är man van vid att det ena laget har lite mer "possession" (bollinnehav), och sen vinner man tillbaka bollen och behåller den lite. I Tyskland svänger det lite mer, säger svensken.

Ett av två "biltorn" i staden Wolfsburg, där Volkswagen tillverkar bilar. Arkibild.

"Inte fått hela upplevelsen"

Staden Wolfsburg, med drygt 120 000 invånare och kanske mest känd för sin bilfabrik, har han dock inte hunnit upptäcka till fullo.

— Tills nu har jag bott på hotell, så man har inte riktigt fått leva hela upplevelsen, säger han och fortsätter:

— Det är stor skillnad, det är inte en lika stor stad som Bologna och inte lika mycket folk. Det påminner väl mer om en svensk ort, så det känner jag mig ganska trygg vid. Det kommer kanske vara lite mer lugn och ro.

Bundesligaproffset har dock inte glömt "sitt" Malmö FF. Skåningarna har haft en stökig säsong, sparkat tränaren Milos Milojevic och är inte bättre än fyra i tabellen.

Upp till serieledande Djurgården är det åtta poäng, till tvåan Häcken sju.

— Det känns som att Häcken har en bra chans. Malmö är lite långt i från, även om jag tror att Åge (Hareide, nye tränaren) kan göra skillnad. Jag tror det står mellan Häcken och Malmö.

"Räcker inte"

Helt nöjd med säsongen de himmelsblå har gjort är Svanberg dock inte.

— Vi har skapat kulturen att man inte är nöjd med att bara vinna varje match. Vi tar oss till Europa League. Vi vinner, eller nu säger jag "vi" … Malmö vinner cupguldet efter hur många år som helst. Det har gått bra i två av tre turneringar, säger han och fortsätter:

— Det är klart att det sticker i ögonen när man vill vinna allsvenskan också. Samtidigt är det sju–åtta matcher kvar, så det är många poäng att spela om.

Landslagsmittfältaren har dock inte gett upp hoppet om ett nytt SM-guld för Malmö.

— Jag vet att det kan vända snabbt i fotboll, och jag vet att Malmös högstanivå är den högsta i ligan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!