Förbundskapten Janne Andersson under fredagens pressträff med herrlandslaget på Stadion Rajko Mitic i Belgrad inför Nations League-matchen mot Serbien.
Förbundskapten Janne Andersson under fredagens pressträff med herrlandslaget på Stadion Rajko Mitic i Belgrad inför Nations League-matchen mot Serbien. - Foto: TT

Andersson åker inte till Qatar-VM: "En markering"

Janne Andersson kommer inte att åka till fotbolls-VM i Qatar som inleds i november.Det är en markering att inte åka, säger landslagets förbundskapten.


Qatar vann sensationellt omröstningen 2010 att stå som arrangör av mästerskapet i vinter. Sedan dess har kritiken varit omfattande, inte minst från människorättsorganisationer och fackförbund.

Behandlingen av migrantarbetare och synen på homosexuella och personer med annan sexuell läggning har mötts av allt större protester.

Med sitt ställningstagande följer förbundskaptenen sin inre moraliska kompass.

Han hade gärna sett världens bästa spelare i Qatar, studerat nya trender inom fotbollen och kartlagt eventuella kommande motståndare i det VM-kval som inleds i mars.

Men han stannar hemma.

Andra får sköta det jobbet på plats.

Han menar att så få personer som möjligt från det svenska förbundet och landslagsorganisationen bör åka till det kritiserade mästerskapet.

— Dessutom är det för mig personligen en markering att inte åka, säger Andersson på en presskonferens på Rajko Mitic-stadion i Belgrad, där landslaget på lördag kväll möter Serbien i Nations League.

TT: Hur har du resonerat kring beslutet?

— Är det världens största evenemang i fotboll borde svensk fotboll vara representerad, precis som media säkert kommer att vara representerad och så vidare. Sedan tycker jag att signalvärdet ... om jag inte måste åka, för det måste jag inte, finns det andra som kan göra det.

Tog beslutet i somras

— Andra har det mera som sin roll. Då är det bättre att vi åker så få som möjligt och att de åker som har de rollerna – och att jag stannar hemma. Det här bestämde vi i somras när vi började diskutera det.

— Sedan har vi inte bestämt vilka som ska åka. Vi har inte kommit så långt i resonemanget. Jag själv bestämde mig ganska tidigt för att inte åka.

TT: Var det ett beslut du fick ta själv? Det är ändå en klar markering att du som förbundskapten inte reser till VM i Qatar?

— Det beslutet har jag tagit helt själv. Hade jag diskuterat det med andra hade de nog tyckt att det är ett bra beslut, säger Andersson.

Bindel i regnbågens färger

I Nations League-matcherna mot Serbien och mot Slovenien (tisdag) bär landslagskaptenen Victor Nilsson Lindelöf en regnbågsfärgad armbindel. Sverige ingår tillsammans med flera andra nationer i en kampanj vars syfte är att lyfta fram mångfald och ta ställning mot diskriminering.

På armbindeln framträder budskapet med orden "One Love".

— Det är något jag tycker är väldigt, väldigt bra. Kan jag ha den armbindel så är det en självklarhet för mig, säger Nilsson Lindelöf.

— Olika former av manifestationer är jag lite tveksam till, men det är ingen tvekan om var jag står i mina värderingar. Om en lagkaptensbindel på något sätt kan hjälpa till och visa var vi står i den här frågan så är det en bra grej, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Hurtig missar säsongen av "personliga skäl"

Lina Hurtig blir borta resten av säsongen.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

3 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

3 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

3 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.