Lördag 3 Dec
Stockholm

Hattrick av Mitrovic – blekt Sverige chanslöst

Utspelade i Belgrad. Trion Isak Hien, Jens Cajuste och Victor Nilsson Lindelöf deppar. Serbien vann i Nations League med 4–1.
Utspelade i Belgrad. Trion Isak Hien, Jens Cajuste och Victor Nilsson Lindelöf deppar. Serbien vann i Nations League med 4–1. Foto: TT

Serbien bjöd på en lektion som sved – och skickade ett svenskt landslag som inte mår bra allt närmare C-divisionen i Nations League.4–1 var en seger i underkant i Belgrad och nu måste Sverige slå Slovenien på tisdag för att undvika ett fiasko.Vi har oss själva att skylla så nu måste vi se till att lösa det, säger Emil Forsberg i Viaplay.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Janne Anderssons fjärde raka förlust som förbundskapten understryker hur långt hans landslag numera är efter de europeiska toppnationerna. Inte bara den gruppen, just nu tillhör blågult snarare medelmåttorna.

Andersson kan peka på återbud (Alexander Isak) och skador (Filip Helander, Emil Krafth och Joakim Nilsson) och ett gäng unga spelare (Jens Cajuste, Isak Hien, Viktor Gyökeres) som skolas in.

Men fyra raka förluster är fyra raka förluster och innan dess, i mars, ett missat playoff till VM. Tendensen är tydlig. Det här är ett landslag som inte klarar att ta sig ur den djupa svackan, något som rikligt illustrerades på Rajko Mitic-stadion.

Sverige jagade boll, fredade sig, jagade ännu mer men stod emot den inledande serbiska offensiven. Men det var med nöd och näppe. Debuterande mittbacken Isak Hien fick en varning redan i sjunde minuten sedan han bryskt stoppat Dusan Vlahovics framfart.

Spelet med egen boll under de första sju åtta minuterna? Det pratar vi inte om. Måste vi? Obefintligt.

Överraskande ledningsmål

Några korta sekvenser av konstruktivitet följde, men de var just korta. Serbien matade på och högerbreddaren Andrija Zivkovic borde ha tryckt in Dusan Tadics crossboll när Robin Olsen var bortspelad.

När större delen av Belgrads ungdom från läktarplats vädrade ett serbiskt ledningsmål i den av Uefa publikförbjudna matchen, visade en svensk trio att landslaget fortfarande kan spela fotboll.

Emil Forsberg klackade elegant till Dejan Kulusevski som smart manövrerade bort sin försvarare och spelade fram Victor Claesson. I friläge lyfte Claesson iskallt in bollen förbi Vanja Milinkovic Savic.

Ett rån, inget annat. Men Sverige åkte dit omgående. Aleksandar Mitrovic, målmaskinen från Fulham, vann luftduellen med Daniel Sundgren och nickade in kvitteringen tre minuter (18:e) senare.

Robin Olsen, som bara spelar matcher när det är landskamper, briljerade med räddningar på Vlahovics och Tadics jättelägen. Serbien sökte ofta den bortre stolpen sedan man dragit isär den svenska fyrbackslinjen.

Nickade till igen

Men Mitrovic kunde varken han eller försvararna stoppa. En minut in i tilläggstiden i första halvlek nickade han till igen – 2–1 med god marginal till Olsens händer.

Serbiens målmaskin Aleksandar Mitrovic slog till med ett hattrick på Rajko Mitic-stadion i Belgrad.

Nästa smäll kom bara minuter efter pausen. Georgi Kabakov, domaren, behövde hjälp av VAR-rummet för att få klart för sig om Mitrovic var offside eller inte när anfallaren stötte in bollen.

Det var serben inte.

Där gick ridån, men förnedringen fortsatte när Sasa Lukics från distans skruvade in 4–1.

— Det är inte tillräckligt bra, svårare än så är det inte. Det känns tungt, säger Emil Forsberg i Viaplay.

Seger ett måste

I och med Sloveniens 2–1 mot Norge måste Sverige vinna tisdagskvällens avslutning mot slovenerna hemma på Friends arena, annars väntar spel i den tredje lägsta divisionen i nästa upplaga – den fjärde – av Nations League.

Går det så illa är 32 Uefa-nationer före Sverige i ligans seriesystem.

En pinsam resa åt fel håll för svensk landslagsfotboll, som så sent som för fyra år sedan tillhörde världens åtta bästa (kvartsfinalist i VM).

— Det är inget bra läge. Vi måste vinna nu på tisdag – så enkelt är det. Vi har oss själva att skylla så vi får se till att lösa det. Då krävs det en betydligt bättre insats än det vi levererar i dag, säger Forsberg.

Lördagskvällens förlust i Belgrad cementerar även landslagets placering i den tredje seedningsgruppen vid lottningen till EM-kvalet, som inleds i mars. Lottningen sker i Frankfurt den 9 oktober.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.