Danskt jubel i segern hemma mot Frankrike.
Danskt jubel i segern hemma mot Frankrike. - Foto: TT

Danmark missar slutspel – trots seger

2–0 hemma mot Frankrike var ett tydligt kvitto.Danmark gjorde vad de kunde i jakten efter gruppsegern och möjligheten att få spela slutspel i Nations League.Men någon pokaljakt blir det inte för danskarna – det blir det däremot för Kroatien.

Fakta: Gruppvinnarna till slutspel

Grupp 1: Kroatien.

Grupp 2: Portugal.

Grupp 3: Ungern.

Grupp 4: Nederländerna.

Nations League-slutspelet avgörs i juni.

Frankrike hade visserligen det mesta av spelet under inledningen av den första halvleken, och statistikkolumnen över målchanserna på Parken i Köpenhamn gav en tydlig bild av matchen.

Danmark: 1.

Frankrike: 8.

I 34:e minuten svängde Nations League-mötet – och det rejält.

När första halvleken var över hade andra siffror noterats i statistiken: 10–8, och det till laget i rött och vitt.

Skillnaden mellan lagen?

Effektiviteten.

Eriksen bakom målen

Inte helt oväntat var det Manchester Uniteds Christian Eriksen som låg bakom den danska förändringen.

30-åringen slog en öppnande passning ut till Mikkel Damsgaard och gav Brentfords ytter tillräckligt med yta och tid för att få kvalitet i inspelet till Kasper Dolberg.

Anfallaren sträckte ut högerbenet och stötte in 1–0 vid målvakten Alphonse Areolas första stolpe.

Danmark, som jagade gruppseger och slutspel i Nations League, fick energi, kraft av målet och fortsatte att skapa chanser.

Fem minuter senare låg bollen återigen bakom Areola.

Andreas Skov Olsen dundrade in 2–0 efter att Eriksens långa hörna väl förvaltats av Joachim Andersen och Thomas Delaney.

Stjärnan Kylian Mbappé hade några chanser i andra halvleken men inget som överlistade målvakten Kasper Schmeichel.

Inget slutspel för Danmark

Segern mot Frankrike räckte dock inte för att säkra placeringen som gruppetta och få spela Nations League-slutspelet i juni. Det får i stället Kroatien, som fick 3–1 borta mot Österrike

Klart för slutspel är även Nederländerna, som fick 1–0 hemma mot grupptvåan Belgien.

I C-divisionen bjöd svenske förbundskaptenen Håkan Ericsons Färöarna på en fin skräll, då de vann med 2–1 hemma mot redan gruppvinnaren Turkiet.