Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Sveriges förbundskapten Janne Andersson. - Foto: TT

Andersson om ödesmatchen: "Gäller att nollställa"

Vinna eller degraderas till C-divisionen.Förutsättningarna är enkla inför Sveriges ödesmatch i Nations League-avslutningen hemma mot Slovenien.Det gäller att kunna nollställa, säger Janne Andersson.


Fakta: Mittbacksparen i år

Tjeckien (1–0 i Solna, playoff till VM): Victor Nilsson Lindelöf och Joakim Nilsson

Polen (0–2 i Chorzow, playoff till VM): Nilsson Lindelöf och Marcus Danielson

Slovenien (2–0 i Ljubljana, Nations League): Carl Starfelt (Alexander Milosevic, in 46) och Nilsson

Norge (1–2 i Solna, Nations League): Milosevic och Nilsson

Serbien (0–1 i Solna, Nations League): Hjalmar Ekdal/Nilsson (Edvin Kurtulus, 42)

Norge (2–3 i Oslo, Nations League): Kurtulus/Ekdal (Sotirios Papagiannopoulos, 85)

Serbien (1–4 i Belgrad, Nations League): Nilsson Lindelöf och Isak Hien

2–0-segern borta mot Slovenien gav Sverige en bra start på Nations League-säsongen.

Sedan har det gått utför.

Brant, dessutom.

Fyra raka förluster betyder att landslaget i dagsläget är jumbo i gruppen efter Serbien, Norge och just Slovenien. Enda sättet att undvika degradering till C-divisionen, där Europas lägre rankade nationer spelar, är en trepoängare på tisdagskvällen.

— Det är en helt ny match, helt nya förutsättningar, säger förbundskapten Janne Andersson om mötet med Slovenien på Friends arena.

Respekterar kritiken

— Det gäller att kunna ta bort det som har varit. Det är en del av ledarskapet. Vi har haft jättebra snack, en jättebra träning. Det känns bra.

Kritiken efter storförlusten mot Serbien, 1–4 i Belgrad, var ett resultat som följdes av kritik mot prestationen samt frågetecken om Andersson är rätt person för rollen.

— Jag följer inte allt. Jag har inga sociala medier eller läser allt som skrivs om oss. Jag har full respekt att man tycker och tänker om det vi gör, säger han. När man vinner matcher så kan det nästan bli för bra åt andra hållet. Det är otroligt resultatfixerat, och det är en resultatfixerad värld vi lever i. Det är inga konstigheter.

Förbundskaptenen vill inte se landskampen som den viktigaste på länge – men betonar att den är viktig.

— Vi vill inte trilla ur (B-divisionen). Det har varit ett jätterörigt år, ett jobbigt år att vara förbundskapten. Jag hade en sommar med Norrköping när vi inte vann på elva matcher. Jag har haft perioder förr när det tagit emot.

Skulle Sverige förlora är han inte orolig för att mista jobbet.

— Jag känner ett enormt förtroende från min omgivning.

Ändrar i startelvan

Han avslöjar att det kommer att bli ändringar i startelvan, men inte hur många eller vilka spelare det rör sig om.

— Ni får vänta och se men det kommer att vara ändringar i startelvan. Prestationen mot Serbien är en del och så är det bara några dagar mellan matcherna. Kan man få in lite pigga ben så är det bra. Jag tycker också att det är väldigt jämnt på vissa positioner.

Mittbacken och lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf.

Lagkaptenen Victor Nilsson Lindelöf efterlyser en helt annan inställning än på Rajko Mitic-stadion i lördags. Det får inte se ut som det gjorde i Belgrad. Han vill se lagkamrater som går ut och tar för sig och går in i duellerna med hundraprocentig inställning.

— Självklart måste alla förbereda sig själva på sitt sätt, men jag som kapten måste ta mer ansvar. I dag på träningen tryckte jag på att jag vill ha ännu mer kvalité än vad vi haft tidigare. Jag tyckte vi gjorde en bra träning och jag tror att jag fick i gång de flesta spelare, säger han.

Måste ta duellerna

Nilsson Lindelöf ser duellspelet som en inställningsfråga.

— Vinner du inte dueller, vinner du inte fotbollsmatcher. Jag kommer att snacka mycket med grabbarna. Vi får definitivt inte förlora mot Slovenien.

Upplösningen i Nations League blir hans blott fjärde landskamp i år. Han missade samtliga fyra matcher i juni på grund av skaderehabilitering. Kanske får han första gången spela två matcher i rad med samma mittbackspartner.

Men det bygger på att Janne Andersson på nytt satsar på Isak Hien, debutanten mot Serbien.

TT: Kan du beskriva svårigheterna med hattandet och vinsten av att ha en mer permanent partner?

— Ju mer du spelar med en annan spelare, desto bättre lär du känna den och vet var du har den. Man kan prestera bättre. Det optimala hade varit att spela med någon man spelat 40 matcher med men det blir svårt i landslaget med några nya spelare. Men vi har duktiga spelare så det ska nog gå bra, säger Nilsson Lindelöf.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

1 timme sedan
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

2 timmar sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.