Emil Forsberg.
Emil Forsberg. - Foto: TT

Forsberg: "Vi har kniven mot strupen"

Emil Forsberg vill inte tänka på resor till Färöarna, Azerbajdzjan eller Kosovo om två år.Han slipper om landslaget slår Slovenien i ödesmatchen i Nations League.Det är inga fingrar emellan. Vi har kniven mot strupen och måste gå ut och vinna matchen. Det är det enda som gäller, säger han.


Mittfältsstjärnan pratar intensivt, med en ton som slår an vilken allvarlig situation landslaget befinner sig i. Sverige är nedbrottat i brygga efter fyra raka förluster. Bara en seger räddar fortsatt spela i den näst högsta divisionen.

— Vi är väl införstådda med vad matchen betyder och det känns positivt. Man har inte så stor lust att stå här och småprata utan vi måste ut och vinna i morgon. Så enkelt är det, säger Forsberg.

Det är bara dagar sedan 1–4-smällen i Belgrad. Så mycket tid till att gnugga på detaljer finns inte.

— Man hinner se på video och prata om det. Sedan handlar det om göra sig redo för match, äta och sova bra.

Stel i nacken

Det senare har han inte gjort. Forsberg är stel i nacken- och skulderpartiet.

— Jag har ont, men det är ingen fara. Jag har sovit dåligt eller något. Jag får se till att massera bort det.

I stället för att prata om smärre skavanker är fokus helt på tisdagskvällen och vad som gäller.

— Vi vet att vi kan bättre som lag och vi måste ut och visa det. Vi har satt oss i den här situationen själva och då får vi se till att lösa den. Gå ut som ett lag, göra jobbet och vinna matchen.

— I fotboll finns det bra perioder och det finns dåliga perioder. Just nu befinner vi oss i en dålig. Det finns inget annat att göra än att ta sig ur den. Det kan vi göra genom att vinna matchen och på ett bra sätt.

Forsberg har i flera år varit en grundbult i förbundskaptenen Janne Anderssons lagbygge. Innovativ, trygg med bollen, kvick och allt skarpare i rollen som en av lagets informella ledare.

Nöjd med sin roll

TT: Skulle du vilja ha en mer central roll på mittfältet med tanke på hur det sett ut i landslaget ett tag?

— Jag är jättenöjd med den roll jag har. Jag tycker att jag får komma in på det sättet jag vill. Jag gillar att ha mycket boll och att styra spelet från min position, säger yttermittfältaren.

— Det handlar lite om ta matchen i handen och kontrollera den. Det lyckades vi inte riktigt med mot Serbien. Nu är vi oerhört taggade att få kliva ut och visa en fotboll som är oerhört övertygande och dominerande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.