Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf deppar efter förlusten mot Serbien i lördags. Nu måste Sverige vinna hemma mot Slovenien, annars väntar degradering till C-divisionen. Arkivbild.
Lagkapten Victor Nilsson Lindelöf deppar efter förlusten mot Serbien i lördags. Nu måste Sverige vinna hemma mot Slovenien, annars väntar degradering till C-divisionen. Arkivbild. - Foto: TT

Det här väntar Sverige vid degradering

Tre poäng i ödesmatchen mot Slovenien är det enda som gäller.Annars fortsätter Sveriges Nations League-ras: från A-divisionen till B för att sedan hamna i C.Degradering betyder sämre motstånd och mindre pengar.


Efter gruppsegern 2018–2019 tog Sverige klivet upp till A-divisionen och toppmatcher mot Frankrike, Portugal och Kroatien.

Ett gruppspel som gav en seger, fem förluster och biljett ner till B-divisionen.

Förlust hemma mot Slovenien betyder att Sverige degraderades ytterligare ett hack.

I C-divisionen väntar matcher mot Europas sämst rankade nationer.

+ Vilka förutsättningar gäller för ödesmatchen?

Tabelläget: 3) Slovenien, 5 matcher, 5 poäng. 4) Sverige, 5 matcher, 3 poäng.

För Sveriges del är det enkelt: tre poäng är det enda som gäller. Vid oavgjort eller förlust blir Blågult nedskickat till C medan Slovenien blir bättre placerat och får fortsätta i divisionen.

+ Vad är division C?

Nations League består av fyra olika divisioner, där A är den högsta och D den lägsta. De tre främsta består av vardera 16 landslag som fördelats över fyra grupper.

Gruppvinnaren i A är klara för slutspelet som avgörs i juni. De som bli gruppettor i andra divisioner flyttas upp ett hack medan gruppernas jumbolag degraderas.

+ Vilka nationer väntar Sverige vid degradering?

För att nämna några: Luxemburg, Azerbajdzjan, Nordirland, svenske förbundskaptenen Håkan Ericsons Färöarna. Om Ericson, som tidigare var förbundskapten för U21-landslaget, kommer att ställas mot Janne Andersson & Co i Blågult, återstår att se då hans kontrakt gäller till den 31 december 2023.

+ Vilka stjärnor kan besöka Friends arena?

Svenskduon Arber Zeneli, som slog igenom i Elfsborg, och Malmö-födde Valon Berisha och deras Kosovo är namnen som sticker ut.

+ Hur påverkas Sveriges rankning av divisionstillhörigheten?

Sett till Fifas senaste rankning är Sverige det 20:e bästa landslaget i världen. Det är en position som kan försämras i och med att motståndet blir sämre då rankningen påverkas beroende av matchens dignitet samt motståndets "styrka".

Redan nu, oavsett resultat, är det klart att Sverige hamnar i tredje seedningsgruppen i EM-kvallottningen i oktober. Vilket i sin tur lär betyda svårare väg till slutspelet i Tyskland.

+ Vad händer med publikintresset?

Svårt att sia om, så klart. Men sett till tidigare matcher mot lågt rankade lag lär det inte ofta handla om lapp på luckan på Friends arena. I fjol var det nästan 13 000 på mötet med Uzbekistan och Sveriges senaste duell med Färöarna gav drygt 19 700 åskådare.

Om siffrorna hamnar i samma spann påverkar det förbundets intäkter, då tidigare stormatcher, för att ta ett par exempel, mot Norge och Spanien lockade drygt 42 000 respektive 49 000.

Apropå pengar, för att spela i B-divisionen får nationerna 1,5 miljoner euro, omkring 16,4 miljoner, medan C-spel ger 12,3 miljoner kronor, enligt Espn, från det Europeiska fotbollsförbundet Uefa.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.