Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild.
Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild. - Foto: TT

Hotet mot Sverige: Kan förlora CL-plats

Om Rosengård och Häcken missar Champions League kan det vara ödesdigert för svensk fotboll.Sverige kan i framtiden förlora en av sina tre platser och kvalresan för de övriga två klubbarna blir tuffare.Vi ska ha tre klubbar med, för så pass bra är de svenska lagen, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.


Fakta: Så funkar kvalet till Champions League

Sedan säsongen 2021–2022 har damernas Champions League ett gruppspel där 16 lag fördelas på fyra fyrlagsgrupper. De 16 platserna fördelas på följande sätt:

+ Fyra direktplatser: Tillfaller titelförsvararen och mästarlagen i ligorna som är rankade 1–3 ( i nuläget Frankrike, Tyskland och England) på Uefas nationsrankning.

Kvalspelet består av två kvalsteg, men är uppdelat i ett så kallat mästarspår och i ett ligaspår.

+ Sju platser från mästarspåret: Mästarna i ligorna 5–6 (i nuläget Sverige och Tjeckien) går in i kvalomgång 2. Vinnaren i ligorna som är rankade 7–50 inleder i kvalomgång 1.

+ Fem platser från ligaspåret: Tvåorna i ligorna 1–6 startar i kvalomgång 2. Tabelltvåorna i ligorna 7–16 samt tabelltreorna i ligorna 1–6 går in i kvalomgång 1.

I kvalomgång 1 delas lagen in i tre- eller fyrlagsgrupper som avgörs på en och samma spelplats. Alla möter inte alla, utan grupperna inleds med semifinaler. Vinnarna möts i en final där vinnaren går till kvalomgång 2. En match om tredjeplacering spelas mellan lagen som förlorade i semifinal för att fördela kvalpoäng.

I kvalomgång 2 lottas lagen i dubbelmöten (hemma/borta) där vinnaren går till gruppspelet.

Fotnot: Eftersom Lyon vann både vårens final och franska ligan fick i stället fjärderankade Spanien (Barcelona) en direktplats till gruppspelet kommande säsong. Det innebar även att sjunderankade Danmarks mästarlag (Køge) fick inleda sitt kvalspel i omgång 2.

Källa: Uefa.

Det regerande svenska mästarlaget Rosengård har 1–1 med sig till returmötet hemma mot norska Brann och Häcken ska försöka vända ett 1–2-underläge hemma på Hisingen mot franska Paris Saint-Germain.

Ett avancemang till Champions League-gruppspelet säkrar 4,3 miljoner kronor, men mer än det ekonomiska står på spel under onsdagskvällen.

— Det är viktigt att både vi och Häcken tar oss in i ett gruppspel för det handlar om rankningspoäng, säger Therese Sjögran, sportchef i Rosengård.

"Superviktigt för svensk fotboll"

Sverige är i nuläget femma på Uefas (Europeiska fotbollsförbundet) nationsrankning, vilket innebär att lag 1–3 i damallsvenskan får kvala till Champions League. Där bakom hotar dock ligor som Tjeckien och Italien – båda nationerna har dessutom förutsättningar att få med två lag i årets gruppspel.

— Jag hoppas verkligen att svensk damfotboll står bakom både Rosengård och Häcken i dessa matcher. Allt det vi gör kommer också att påverka framtiden och de andra lagens möjligheter att spela i Champions League. Det är superviktigt för svensk fotboll, säger Therese Sjögran.

Nationsrankningen bygger på deltagande klubbars prestationer under fem säsonger, men det är ett års eftersläpning när Uefa spikar den så kallade tillträdeslistan till Champions League. Det innebär att Sverige är fortsatt femma inför CL-säsongen 2023–2024, men årets resultat påverkar kvalspelet sommaren 2024.

En framtida plats sju eller sämre på rankningen skulle leda till att den damallsvenska tabelltrean inte får kvalspela. Dessutom får de övriga två klubbarna vid ett sådant scenario börja i kvalsteg ett i stället för omgång två som nu. Det innebär ett inledande spel i en turnering mot fyra lag där vinnaren går vidare till nästa kvalsteg.

— Vi ska ha tre klubbar med, för så pass bra är de svenska lagen, säger Sjögran.

Kommer att likna herrturneringen

För knappt tjugo år sedan var damallsvenskan rankad som Europas främsta liga, men är sedan flera år förbisprungen av högstaligorna i England, Spanien, Tyskland och Frankrike. Även Italien är nu på frammarsch.

— Jag anser inte att den tjeckiska ligan är bättre än vår, men det är ganska rimligt att de länder som är före oss nu, och kanske även Italien, ska ligga före oss. För den svenska ligan är inte lika stark som den har varit.

Damernas Champions League kommer allt mer likna herrarnas upplaga av turneringen, tror Sjögran.

— Oavsett kommer det att bli tuffare och tuffare för svenska lag, precis som på herrsidan. Vår liga kommer att hacka efter ekonomiskt, så är det. Men fotboll är fotboll och så länge vi har slagkraftiga lag kan vi vara med och fajtas, även om vår ekonomi är så mycket mindre än storlagens, säger Therese Sjögran.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

1 timme sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

2 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

3 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

idag 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.