Torsdag 1 Dec
Stockholm

Sverige degraderat – det här väntar nu

Viktor Claesson och Sverige är degraderat från B-divisionen i Nations League.
Viktor Claesson och Sverige är degraderat från B-divisionen i Nations League. Foto: TT

Tre poäng i ödesmatchen mot Slovenien var det enda som gällde.Det blev 1–1.Sverige är nu degraderat från Nations Leagues B-division – en degradering som betyder sämre motstånd och mindre pengar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Efter gruppsegern 2018–2019 tog Sverige klivet upp till Nations Leagues A-division och toppmatcher mot Frankrike, Portugal och Kroatien.

Ett gruppspel som gav en seger, fem förluster och biljett ner till B-divisionen.

1–1 hemma mot Slovenien i den sista gruppspelsmatchen i B-divisionen på tisdagen betyder att Sverige nu är degraderat ytterligare ett hack.

I C-divisionen väntar matcher mot några av Europas sämst rankade nationer.

+ Vad är division C?

Nations League består av fyra olika divisioner, där A är den högsta och D den lägsta. De tre främsta består av vardera 16 landslag som fördelats över fyra grupper.

Gruppvinnaren i A är klar för slutspelet som avgörs i juni. De som bli gruppettor i andra divisioner flyttas upp ett hack medan gruppernas jumbolag degraderas.

+ Vilka nationer väntar Sverige vid degradering?

Länderna som är klara för C-divisionen nästa år, förutom Sverige, är: Luxemburg, Färöarna, Kosovo, Nordirland, Azerbajdzjan, Slovakien, Bulgarien, Lettland, Estland, Rumänien, Ryssland, Armenien och Nordmakedonien.

+ Vilka stjärnor kan besöka Friends arena?

Svenskduon Arber Zeneli, som slog igenom i Elfsborg, och Malmö-födde Valon Berisha, båda i Kosovo, är två namn som sticker ut. Dessutom är Håkan Ericson, tidigare förbundskapten för Sveriges U21-landslag, förbundskapten i 125:e-rankade Färöarna.

+ Hur påverkas Sveriges rankning av divisionstillhörigheten?

Sett till Fifas senaste rankning är Sverige det 20:e bästa landslaget i världen. Det är en position som kan försämras i och med att motståndet blir sämre då rankningen påverkas av matchens dignitet samt motståndets "styrka".

Redan nu, oavsett resultat, är det klart att Sverige hamnar i tredje seedningsgruppen i EM-kvallottningen i oktober. Vilket i sin tur lär betyda svårare väg till slutspelet i Tyskland.

+ Vad händer med publikintresset?

Svårt att sia om, så klart. Men sett till tidigare matcher mot lågt rankade lag lär det inte ofta handla om lapp på luckan på Friends arena. I fjol var det knappt 13 000 på mötet med Uzbekistan och Sveriges senaste duell med Färöarna gav drygt 19 700 åskådare.

Om siffrorna hamnar i samma spann påverkar det förbundets intäkter, då tidigare stormatcher mot Norge och Spanien, för att ta ett par exempel, lockade drygt 42 000 respektive 49 000.

Apropå pengar, för att spela i B-divisionen får nationerna 1,5 miljoner euro, omkring 16,4 miljoner, medan spel i C-divisionen ger 12,3 miljoner kronor, enligt ESPN, från det Europeiska fotbollsförbundet (Uefa).

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.