Fredag 2 Dec
Stockholm

Häcken utslaget ur Champions League

Häcken lyckades inte besegra Paris Saint-Germain och missar därmed Champions League-gruppspelet.
Häcken lyckades inte besegra Paris Saint-Germain och missar därmed Champions League-gruppspelet. Foto: TT

Häcken har spelat färdigt i Champions League för den här gången.Paris Saint-Germain vann returen med 2–0 och dubbelmötet med totalt 4–1.Nu direkt efteråt är det mycket känslor och en besvikelse att inte ta sig vidare så klart, säger Häckentränaren Robert Vilahamn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Champions League

Klara för gruppspel: Lyon (Frankrike), Wolfsburg (Tyskland), Chelsea (England), Barcelona (Spanien), Slavia Prag (Tjeckien), Vllaznia (Albanien), Rosengård (Sverige), Paris Saint-Germain (Frankrike), Arsenal (England), St Pölten (Österrike), Zürich (Schweiz), Real Madrid (Spanien), Juventus (Italien), Benfica (Portugal).

På torsdag kompletteras Champions League-gruppspelet med de två sista lagen. Roma och Sparta Prag gör upp i den ena matchen (2–1 till Roma i första mötet), medan Bayern München och Real Sociedad gör upp i den andra matchen (1–0 till Bayern München i första mötet).

De 16 kvalificerade klubbarna delas in i fyra fyrlagsgrupper där alla möter alla, hemma och borta. De två främsta i grupperna avancerar till kvartsfinal.

Lottningen sker måndagen den 3 oktober i Nyon, Schweiz.

Matchdagar i gruppspelet: 19–20 oktober, 26–27 oktober, 23–24 november, 7–8 december, 15–16 december, 21–22 december.

Kvartsfinaler: 21–21 mars och 29–30 mars. Semifinaler: 22–23 april och 29–30 april. Final: 3 eller 4 juni i Eindhoven.

Häcken tog sig som enda svenska lag till Champions Leagues gruppspel i fjol. Men det franska storlaget Paris Saint-Germain blev för svårt i årets kvalspel.

Häcken var visserligen nära att ta en poäng i Paris i förra veckan och stod emot bra i inledningen av returen på Hisingen också.

Men några minuter efter pausvilan blev uppförsbacken på vägen mot ett nytt gruppspel allt för brant.

— Jag tycker att vi står upp väldigt bra i första halvlek igen. Vi har en plan för andra halvlek också, att försöka starta på samma sätt för att sedan etablera en lite högre press och ta lite mer risker, säger Robert Vilahamn.

— Egentligen är det precis när vi ska gå in i den fasen som de får ett mål från ingenstans egentligen. Det sätter lite käppar i hjulet.

Sju minuter

Det första franska målet följdes dessutom nästan direkt av ett till.

Först hittade Ramona Bachmann på högerkanten in med ett inlägg till Lieke Martens i straffområdet och så stod det plötsligt 1–0 till PSG.

Sju minuter senare var det dags igen när Kadidiatou Diani gjorde 2–0 efter det att Häckenförsvaret inte hängt med riktigt.

Efter den franska 2–1-segern i förra veckan behövde Häcken därmed göra minst tre mål för att tvinga matchen till förlängning.

Robert Vilahamn överraskade PSG med en fembackslinje i första mötet – en kupp som förstås inte gick att göra om.

Häckentränaren ställde ändå upp sitt lag ungefär som i förra veckan, vilket i början av matchen också såg ut som ett lyckat drag.

En stor skillnad den här gången var dock att Häcken ju var tvunget att göra mål.

— Allt som allt möter vi ett världslag och jag tycker att våra spelare visar att de håller en väldigt hög nivå. Men det är klart att allt ska träffa om vi ska slå ut ett lag som Paris, säger Robert Vilahamn.

Drömmen sprack

Inte oväntat hade PSG inledningsvis mycket av spelet, medan Häcken stod lågt och kompakt i försvarsspelet. Sett till antalet målchanser var det dock hyfsat jämnt, bland annat hade Stine Larsen en bra chans för Häcken efter knappt en kvart.

Men när stjärnfyllda Paris Saint-Germain, med bland andra svenska landslagsbacken Amanda Ilestedt, blixtrade till efter paus sprack drömmen.

Det kunde varken storpubliken (5 118 personer) eller Häckens reduceringsjakt i den andra halvleken ändra på.

Frågan är när nästa chans kommer?

Häcken skuggade Rosengård i damallsvenskan fjol, men är just nu bara fyra i tabellen och står därmed i nuläget utanför nästa års Champions League-spel.

— Jag har fått laget att prestera för dåligt under vårsäsongen framför allt, säger Robert Vilahamn självkritiskt.

— Men jag är också imponerad av Linköping, Kristianstad och Rosengård. De bara vinner och vinner och vinner, så trots att vi mest vinner så tar vi inte i kapp något.

Med fem omgångar kvar har Häcken fyra poäng upp till Kristianstad som ligger närmast ovanför i tabellen.

— I ligan är jag väldigt besviken på poängskörden. Men det är ett par lag till i år som verkligen har gasat. Vi kan inte tro att vi bara ska glida in och ta CL-platsen varje år, säger Häckentränaren.

— Vi har ändå gjort hösten relativt bra, men vi är fortfarande inte där. Jag kommer att vara jättebesviken om vi inte klarar det.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.