Barcelonas stjärna Patri Guijarro har hotat med att hon inte vill spela i Spaniens landslag om förbundskapten Jorge Vilda är kvar. Nu är hon petad. Arkivbild.
Barcelonas stjärna Patri Guijarro har hotat med att hon inte vill spela i Spaniens landslag om förbundskapten Jorge Vilda är kvar. Nu är hon petad. Arkivbild. - Foto: TT

Krisen i Spanien: Spelare petade efter protester

Spelarna vägrar att spela för landslaget.Spaniens förbundskapten Jorge Vildas svar: han petade samtliga.Därför saknas flera av stjärnorna i träningsmatchen mot Sverige i oktober.


15 spelare skickade likadana brev till Spaniens fotbollsförbund (RFEF), där de hotade med att inte spela för landslaget. Enligt spanska medier handlar situationen om sprickor och att förbundskapten Jorge Vilda saknar förtroende bland flera av spelarna.

Dessutom hävdar spelarna att deras hälsa och välmående står på spel. Uppgifter gör gällande att det råder missnöje med stämningen i omklädningsrummet, med hur Vilda hanterar skador och med sättet han tar ut laget.

"Inte ta ut spelare"

Förbundet hade inte mycket till övers för protesterna och meddelade:

"Vi kommer inte att ta ut spelare som inte vill bära den spanska tröjan", skrev RFEF i ett uttalande.

Precis så blev det.

När Vilda presenterade truppen till matchen mot Sverige och USA i oktober saknades flera av stjärnorna.

"Djupt sårad"

— Jag önskar ingen att gå igenom det som jag har gjort under de senaste dagarna. Jag är djupt sårad och det här är en orättvis situation som ingen förtjänar, säger han.

— I dagsläget ser jag ingen annan lösning än just den här listan. Jag måste ta ut spelare som vill vara här till 100 procent.

Vilda säger också att han inte tänker att lämna sin roll.

Bland andra fanns inte Barcelonas Patri Guijarro, Mapi Leon, Sandra Panos eller Aitana Bonmati med i truppen. Inte heller skadade Alexia Putellas, som har meddelat att hon står bakom protesterna. Inte heller Manchester Uniteds Ona Batlle och Lucia Garcia samt Manchester Citys Leila Ouahabi och Laia Aleixandri.

Sverige reser till Andalusien på måndag för att förbereda sig inför matchen mot Spanien i Córdoba den 7 oktober.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

1 timme sedan

Stark högt upp i Texas

2 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?