Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén (IOK). Arkivbild
Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén (IOK). Arkivbild - Foto: TT

OS-basen: "Dörrar kan öppnas igen för ryssar"

IOK:s ordförande Thomas Bach säger i en intervju att ryska idrottare kan komma att tillåtas att tävla igen.Liknande budskap har redan kommit från skidvärlden och Internationella boxningsförbundet går så långt som att kräva att ryska idrottare får återvända till internationella tävlingar.


Fakta: Så har idrotten reagerat på Rysslands krig i Ukraina

Efter Rysslands invasion av Ukraina i februari uppmanade Internationella olympiska kommittén (IOK), världens idrottsförbund att utestänga idrottare, ledare samt delegater från Ryssland och Belarus från internationella tävlingar.

De flesta idrottsförbund följde uppmaningen. Tennis är ett undantag. Spelare från Ryssland och Belarus har fått klartecken att spela många individuella tävlingar, men stoppas från lagtävlingarna Davis Cup och Billie Jean King Cup.

Boxningen sticker också ut. Ryssen Umar Kremlev blev nyligen omvald som ordförande i Internationella boxningsförbundet (Iba). Det är senaste utvecklingen av en lång period av händelser inom Iba, med rysk koppling, som bland annat fått IOK att hota med att kasta ut sporten från OS.

Ryska (och belarusiska) lag och idrottare förbjöds att tävla internationellt, bara några dagar efter Rysslands invasion av Ukraina i februari.

I en intervju med italienska Corriere della Sera säger Thomas Bach, ordförande för Internationella olympiska kommittén (IOK), att den stängda dörren till tävlingar kan öppnas igen.

— Det handlar om att få idrottare med ryskt pass som inte stödjer kriget tillbaka till tävlingarna.

Säkerhetshänsyn

I intervjun föreslår dock inte 68-åringen hur ryska idrottare ska kunna uttrycka sitt motstånd till kriget då de som är öppet kritiska till invasionen eller militären riskerar flera års fängelsestraff.

Bach säger vidare att beslutet om uteslutning av ryska och belarusiska idrottare togs med hänsyn till "deras säkerhet" och för att hålla idrotten borta från politik.

Sedan i våras har IOK indikerat att man löpande kommer att utvärdera rekommendationerna gällande ryskt och belarusiskt deltagande, framför allt inför OS 2024.

Krav från nordiska länderna

För ett par veckor sedan kom liknande budskap från Internationella skid- och snowboardförbundets (Fis) generalsekreterare Michel Vion.

— Vi börjar närma oss att kunna öppna dörren för att tillåta det ryska förbundet att delta, sade Vion den 21 september.

Reaktioner och kritik mot Michel Vion kom snabbt från flera förbund, både på nationell och internationell nivå. Bland annat skrev de nordiska ländernas olympiska kommittéer ett öppet brev till IOK, med kravet att sanktionerna mot Ryssland och Belarus kvarstår.

Men Vions uttalande har också försvarats och förklarats med att han syftade till vad IOK:s Bach sagt.

— Michel hänvisade i sitt tal till ett uttalande från IOK:s ordförande Thomas Bach. Där konstaterades att idrottsvärlden vid någon tidpunkt måste förbereda sig på att ryssarna ska börja tävla igen. Men där är vi inte nu, sade Martti Uusitalo, som sitter i Fis styrelse, till Ilta-Sanomat några dagar efter uttalandet.

Krav från boxningsförbund

På fredagen kom krav från Internationella boxningsförbundet (Iba) om att alla ryska och belarusiska idrottare skulle få återvända till internationella tävlingar. Förbundet har själv inte stoppat boxare från Ryssland och Belarus.

Iba som organisation är dock sedan 2019 avstängd av IOK efter flera korruptionsskandaler och boxningen riskerar att försvinna ur OS-programmet efter Paris 2024.

"Idrotten är utanför politiken: där den börjar slutar politiken", säger Ibas ryske ordförande Umar Kremlev i ett uttalande, rapporterar AFP.

"Det är nu dags att tillåta alla övriga idrottare i Ryssland och Belarus att delta i alla officiella tävlingar och representera sina länder", fortsätter han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Florida vann efter galna räddningar

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

1 timme sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

2 timmar sedan
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.