Marcus Ericsson på Mantorp.
Marcus Ericsson på Mantorp. - Foto: TT

Ericsson på Mantorp: Vill försvara Indy 500

Svenske racingstjärnan Marcus Ericsson har nyligen avslutat sin bästa säsong hittills.Under lördagen gästtävlade han på svensk mark och berättade om att han inför 2023 spänner bågen ännu lite hårdare.Jag vill försöka försvara Indy 500-titeln och sedan försöka vinna mästerskapet, säger Ericsson till TT.


Den 29 maj skrev Indycar-föraren Marcus Ericsson in sig i den svenska idrottshistorien som andre svensk, efter Kenny Bräck som segrade 1999, att vinna klassiska storloppet Indy 500 i Indianapolis, USA.

— Jag anser att Indy 500 är den största motorsporttävlingen i världen. Att som andre svensk i historien få vinna det är extremt stort, jag är väldigt stolt över det. I USA blir man på något sätt odödlig när man vunnit en sådan seger, säger Marcus Ericsson när TT får en pratstund med honom efter lördagens STCC-final på Mantorp Park.

Mellan 2014 och 2018 tävlade Ericsson i formel 1. Sedan övergången till Indycar har framgångarna kommit på rad i form av tre segrar och totalt sju pallplatser så här långt.

Vill försvara titeln

Den nyss avslutade säsongen blev Ericssons bästa hittills tack vare segern i Indy 500 och en sjätte plats i totala Indycar-mästerskapet. Han ser med tillförsikt fram emot 2023.

— Jag blir kvar i samma team (Chip Ganassi Racing). Det är bara att bygga vidare, jag vill försöka försvara Indy 500-titeln och sedan försöka vinna Indycar-mästerskapet.

Marcus Ericssons seger i Indianapolis omnämns bland 2022 års största svenska idrottsprestationer.

— Indy 500-segern har fått genomslag även här i Sverige, många är intresserade och följer Indycar. Planen är att ta Indy 500-trofén till Sverige i november.

TT: Idrottsgalan nästa?

— Ja, det hoppas jag. Det hade varit kul.

Under lördagen hoppade Marcus Ericsson in som gästförare i Porsche Carrera Cup på Mantorp.

— Fantastiskt roligt. Det var på tiden, jag har inte kört här hemma sedan 2006. Jag är otroligt glad över den här dagen, vilken folkfest, säger han.

En krydda var att Ericsson fick mäta krafterna med yngre brodern Hampus Ericsson som är en av toppförarna. I lördagens första race av två körde Marcus Ericsson in på åttonde plats, en bra bit efter lillebror som blev trea.

— Inte lika kul att han (brorsan Hampus) slog mig, säger Marcus Ericsson med glimten i ögat.

"Rolig erfarenhet"

I andra racet körde Indycar-stjärnan upp sig till femte plats efter en lugn start.

— Under hela min karriär har jag bara kört formel-bilar. Det är en annorlunda typ av teknik att köra sådana här bilar. Men det gick bättre och bättre, jag är nöjd med min insats. En rolig erfarenhet, säger Marcus Ericsson.

Även Ericssons Indycar-konkurrent Felix Rosenqvist deltog i tävlingen på Mantorp Park.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!