Värnamos spelare jublar efter Mjällbys sena självmål som gav 2–1 och fjärde raka segern i allsvenskan.
Värnamos spelare jublar efter Mjällbys sena självmål som gav 2–1 och fjärde raka segern i allsvenskan. - Foto: TT

Värnamos urstarka höstform – fjärde raka segern

Nykomlingen IFK Värnamo ser allt mer ut gå mot en andra allsvensk säsong.Höstformen är urstark.2–1 hemma mot Mjällby gav fjärde raka segern.Med sex omgångar kvar är avståndet ned till Degerfors och kvalstrecket tio poäng.


Matchklockan närmade sig ordinarie matchtids slut när William Kenndal slängde in en boll mot straffområdet.

Mjällbys försvarare Carlos Gracia satte fram skallen – men det bar sig inte bättre än att bollen smet in bakom egne målvakten Samuel Brolin och Värnamo tog sin fjärde raka uddamålsseger.

Gracia tittade vädjande upp mot den mörka småländska oktoberhimlen. Samtidigt firade Finnvedsvallen ännu en trepoängare. En klar kontrast mot hur det såg ut fem minuter in i matchen. Då var det deppigt på läktarna.

Värnamos backlinje stod alldeles för högt upp efter en bollförlust på Mjällbys planhalva. Mest illa placerade var mittbacken Bernardo Vilar och vänsterbacken Victor Larsson.

Mjälllbys Viktor Gustafson tog emot en boll på mittfältet, Johansson tog löpningen och fick djupledsbollen i steget.

Svårare var det inte att öppna Värnamos vänsterförsvar.

Öppet spår

Johansson fick direkt ett flera meter långt försprång när han satte fart från nära mittlinjen, ökade steglängden och placerade oattackerad enkelt in Mjällbys tidiga ledningsmål.

En studie i en snabbomställning. Eller i hur man inte får agera försvarsmässigt.

— Jag tittar på försvararna, ser att jag kan gå själv. Det kändes nästan som om de lät mig gå själv och sedan lyckades jag slå in bollen, säger Johansson till Discovery+.

Det var hans tredje allsvenska målet i karriären.

Marcus Antonsson har gjort desto fler. Det är snudd på målgaranti när 31-åringen är i farten. Kvitteringen kort före halvtid var hans 71:a i allsvenskan och det 19:e för säsongen.

Närmar sig Jeremejeff

Antonsson har nu bara två mål upp till Häckens Alexander Jeremejeff i jakten på titeln som årets allsvenske skyttekung.

Nu krävs en genomklappning för att det inte ska bli en andra säsong i högsta serien för Värnamo.

Avståndet till kvalstrecket är tio poäng för tiondeplacerade Värnamo som dessutom har Norrköping, Sirius och Varberg efter sig.

— Vi så bra som tabellen säger. Vi är starka hemma, spelar bra fotboll och vet att vi får våra chanser i slutet av matcherna, säger William Kenndal till Discovery+.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!