Elfsborgs Noah Söderberg firar sitt 3–1-mål.
Elfsborgs Noah Söderberg firar sitt 3–1-mål. - Foto: TT

Elfsborg starkast i derbyt – Berg utvisad

Marcus Berg snackade till sig en utvisning mot Elfsborg.Jag har bett om ursäkt till laget, även om jag inte tycker att jag skulle behöva göra det efter en sån här situation. Jag har gjort värre saker, säger IFK Göteborgs lagkapten efter förlusten med 1–3 i västderbyt.


När IFK Göteborg försökte kämpa sig tillbaka från underläget med 1–2 blev kampen och känslorna allt hetare.

Båda lagen visade flera gånger under matchen att de ville att domaren Kristoffer Karlsson skulle döma straff.

I mitten av andra halvlek protesterade Marcus Berg efter en sådan situation i straffområdet. Några sekunder senare viftade Berg och ropade åt domaren på långt håll. Då tog Kristoffer Karlsson fram det gula kortet framför IFK Göteborgs kapten för andra gången, så nu blev han utvisad.

Hemliga ord

Exakt vad IFK Göteborgs lagkapten sa till domaren ville ingen inblandad berätta efteråt.

— Jag sa nånting så klart, men vad jag sa… tydligen så var det över gränsen. Och då vet man var gränser går då. Jag är engagerad. Jag kan diskutera, tydligen för mycket då kanske, säger Berg och fortsätter:

IFK Göteborgs lagkapten Marcus Berg fick rött kort mot Elfsborg.

— Men att det skulle vara olämpliga ord, det vet jag inte. Då borde väl det komma i domarrapporten i så fall. Det kan jag inte påstå att jag har sagt, men det är hans uppfattning som avgör.

TT: Men du tycker inte själv att det var olämpligt?

— Nej, det är ungefär samma sak man säger i varje match och varje situation. Jag har gjort värre saker som man säger så. Men då har det inte hänt något.

TT: Vad sa domaren till er efteråt?

— Ingenting. Som att prata med en vägg. Jag gillar inte att stå och prata om domarna. Jag vet att de är utsatta precis som vi spelare. Men någon nivå måste det finnas.

Domaren Kristoffer Karlsson var lika hemlighetsfull om vilka ord som sagts i den heta derbystämningen.

— Det som händer på planen stannar där. Det var ett olämpligt uppträdande. Men vad som hände och vad som sades på planen kommer jag inte att kommentera. Olämpligt uppträdande kan vara både vad man säger och hur man agerar med kroppen.

IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre:

— Marcus Berg har försäkrat att han inte har sagt något i den grövre kategorin och han är en högst professionell spelare. Utifrån vad han själv berättar är det larvigt att få ett rött kort för det, men det är domarens bedömning och jag är högst subjektiv i det här fallet.

Marcus Bergs utvisning i 70:e minuten underlättade inte kvitteringsjakten.

”Satte laget i skiten”

Berg bad sina lagkamrater om ursäkt efter matchen.

— Eftersom det blev rött kort sätter jag ju laget i skiten.

Två lag med helt olika formriktning möttes på Gamla Ullevi.

IFK Göteborg har nu förlorat tre matcher i rad och släppt in nio mål på dem.

Elfsborg har fått höstfart efter sviten av nio matcher utan seger. Detta var fjärde raka segern. Den innebär att Boråslaget nu har klivit förbi Blåvitt i tabellen till sjunde plats.

Den stökiga andra halvleken kom efter 45 minuter som var fyllda av fart, kraft och händelser i båda straffområdena.

IFK Göteborg började bäst och tog ledningen genom Gustav Svensson.

Men sedan vände Elfsborg med två snabba mål av höstens två succéspelare Michael Baidoo och Alexander Bernhardsson.

”Hellre elva mot elva”

Elfsborgs lagkapten Johan Larsson stod och myste efter den välförtjänta segern, men gav samtidigt lite stöd till sin kaptenskollega Marcus Berg.

— Jag kan tycka… jag hörde inte vad Mackan sa, men jag hade väl hellre spelat elva mot elva i 90 minuter.

TT: Menar du det på allvar?

— Ja, vi var ju fan sämre elva mot tio än vi var elva mot elva. Det är ingen lögn, det. Sedan hade vi tolv tusen kontringar, så vi borde ha kunnat döda det här mycket tidigare än vi gjorde.

Det var inte förrän i åttonde tilläggsminuten som matchen var helt avgjord. Då skickade Noah Söderberg in 3–1 för Elfsborg.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander mystiskt borta i slutspelet

idag 02:02

Serie A: Inter säkrade titeln i Milanoderbyt

igår 22:48
Frågan var inte om utan när Inter skulle säkra klubbens 20:e ligaseger. Tillfället valdes med utsökt känsla. Hemma på ett fullsatt San Siro mot främsta rivalen Milan. Inter vann med 2–1.

Rögle kvitterar i SM-finalserien – Pudas skadad

igår 21:44
Rögles backbjässe Lian Bichsel såg till att utjämna SM-serien i ishockey med matchens enda mål. För Skellefteå blev det en dubbel förlust. Lagkaptenen Jonathan Pudas kan bli borta resten av finalserien efter en huvudskada.

Golfens dominanter vann igen: "Galna veckor"

igår 21:40
Vem kan stoppa Nelly Korda och Scottie Scheffler? Golfvärldens giganter fortsätter sin totala dominans – och har på kort tid "snuvat" Sverige på två majortitlar.

Kalmars första seger – drömmål av Skrabb

igår 21:16
Kalmar FF är ett vinnande allsvenskt lag igen efter tre inledande förluster. Traditionens makt är uppenbarligen stor. För tredje året i rad vann klubben mot Elfsborg på Borås arena. Den här gången med 2–1 – tack vare Simon Skrabbs drömmål. Den sitter bra, det får man säga, säger matchvinnaren.

Fixade poäng med sena drömträffen

igår 21:14
Topptippade Linköping och Häcken delade på poängen efter att Linköpings Michelle De Jongh fått drömträff i sista minuten i det damallsvenska mötet. Det kändes jävligt bra, säger De Jongh.