En man placerar ut blommor utanför Kanjuruhan Stadium.
En man placerar ut blommor utanför Kanjuruhan Stadium. - Foto: TT

Tyst minut för läktartragedins offer

Dödssiffran efter läktartragedin i Indonesien har stigit till 133 personer.Samtidigt utreds flera poliser och två klubbrepresentanter har stängs av från indonesisk fotboll på livstid.I veckans europeiska fotbollsmatcher kommer offren att hedras med en tyst minut, meddelar Uefa.


Det var i lördags då fotbollslaget Arema FC tog emot rivalen Persebaya Surabaya hemma på Kanjuruhan Stadium i Malang som tragedin inträffade.

Efter Aremas 2–3-förlust stormade missnöjda hemmasupportrar planen och panik utbröt när polis svarade med att skjuta tårgas. Supportrar kvävdes eller trampades till döds i det kaos som uppstod.

Tidigare sänkte myndigheterna den officiella dödssiffran från 174 till minst 125. Nu har ytterligare åtta personer konstaterats döda efter sina skador och siffran är uppe i 133 personer, säger en lokal representant för sjukvården. 37 barn och ungdomar finns bland de döda, skriver NTB.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa meddelar att offren ska hedras genom en tyst minut före veckans matcher som står i Uefas regi, bland annat Champions League-matcherna.

Orolig och sorgsen

Hård kritik har riktats mot polisens agerande under den ödesdigra kvällen. De har själva beskrivit katastrofen som "ett upplopp" och säger att två poliser dödades. Av överlevande anklagas polisen för att ha överreagerat.

— Som regionpolischef är jag orolig, sorgsen och samtidigt är jag ledsen över tillkortakommanden i säkerhetsprocessen, säger Östra Javas polischef Nico Afinta vid en presskonferens på tisdagen.

I måndags sparkades Malangs polischef, nio poliser har stängts av och ytterligare 19 poliser är under utredning efter arenakatastrofen.

Polisens talesman Dedi Prasetyo uppgav under tisdagen att sex av 14 utgångar var gjorda för att två personer skulle ta sig ut samtidigt. Men när panik utbröt försökte i stället hundratals personer ta sig ut.

— Portarna var inte stängda, men de var för smala. De hade en kapacitet på två men det var flera hundra som försökte ta sig ut, säger Prasetyo och tillade att det var arrangörens ansvar.

Två stängs av

Under tisdagen meddelade Erwin Tobing, ordförande i det indonesiska fotbollsförbundets disciplinnämnd, att två personer inom Arema FC inte får vara involverade inom indonesisk fotboll under resten av sina liv. Det rör sig om en säkerhetsansvarig samt ordföranden för organisationskommittén.

En särskild insatsstyrka – bestående av tjänstemän, akademiker och mediearbetare – har satts samman för att utreda incidenten. Enligt säkerhetsministern tros utredningen kunna vara färdig inom två till tre veckor.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.