Phil Mickelson tror starkt på det nya samarbetet. Arkivbild.
Phil Mickelson tror starkt på det nya samarbetet. Arkivbild. - Foto: TT

LIV-draget: Samarbetar för rankningspoäng

Saudiarabienstödda LIV-touren i golf har påbörjat ett samarbete med mindre kända Mena-touren i hopp om att få världsrankningspoäng.Detta är ett bra sätt för rankningssystemet att behålla sin trovärdighet, säger LIV-stjärnan Phil Mickelson.


Fakta: LIV-touren

LIV Golf är det officiella namnet på den nya golftouren som ska konkurrera med etablerade PGA-touren i USA och Europatouren.

LIV-touren finansieras av Saudiarabiens statliga investeringsfond och den sammanlagda prispotten är på 255 miljoner dollar (drygt 2,8 miljarder svenska kronor). Landet anklagas för att genom idrotten försöka tvätta bort sitt rykte ("sportswashing") när det gäller exempelvis mänskliga rättigheter.

De största namnen som valt att spela på touren är förutom Henrik Stenson: Brooks Koepka, Cameron Smith, Phil Mickelson, Dustin Johnson, Sergio Garcia och Bryson DeChambeau.

Samtliga har nu stängts av från spel på PGA-touren.

Henrik Stenson fråntogs dessutom sin roll som lagkapten för Europas Ryder Cup-lag och Svenska golfförbundet har valt att bryta sina samarbeten med svensken, som är Sveriges mest framgångsrika golfare på herrsidan.

Förutom prispengar har de största stjärnorna lockats med stora sign-on-bonusar. Dustin Johnson uppges exempelvis ha fått över 1 miljard kronor för att ta steget över.

Tävlingarna på LIV-touren spelas över 54 hål, utan kvalgräns, med 48 spelare indelade i tolv fyramannalag. Detta gör att tävlingarna inte uppfyller kraven för att ge världsrankningspoäng, något som deltagarna på LIV-touren protesterat mot.

Åtta tävlingar ska spelas under premiärsäsongen. Den stora avslutande lagfinalen spelas på Trump National Doral i Miami där vinnarlagets vinstpott höjs från fem miljoner dollar till 50 miljoner dollar, motsvarande drygt 556 miljoner svenska kronor.

LIV-touren kan locka spelare med mycket: Pengar, färre speldagar, inga kvalgränser och ännu mer pengar har fått stjärnor som Cameron Smith, Dustin Johnson och Henrik Stenson att skriva på.

Däremot ger deras tävlingar inga världsrankningspoäng till spelarna, vilket gör att de faller snabbt på rankningen och riskerar att missa majortävlingarna – och chansen att vinna sportens största troféer.

LIV har ansökt om att få poäng men systemet för världsrankningen, OWGR, menar att sauditouren saknar vissa kriterier – som exempelvis kvalgräns och ett meritokratiskt ligasystem – för att kunna erhålla rankningspoäng.

Alla har skrivit på

Nu hoppas LIV ha hittat en väg runt detta – genom att påbörja ett samarbete med den föga uppmärksammade Mena-touren, vilken omfattat spelare från Mellanöstern och Afrika och som avgörs på "klassiskt" golfmanér.

— Jag tror detta är ett bra sätt för OWGR att behålla sin trovärdighet, samtidigt som man inte blandar in politik i sitt beslutsfattande, säger LIV-kontrakterade Phil Mickelson på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtliga LIV-spelare har nu anslutits till Mena-touren, som inte anordnat någon tävling sedan före coronapandemin och inte har någon på schemat heller. Nu blir helgens LIV-tävling i Bangkok även en del av Mena-touren.

Inga poäng omedelbart

Draget kommer dock inte ge några omedelbara rankningspoäng, meddelar OWGR i ett uttalande.

"OWGR noterar att de två första tävlingarna i den här turneringen tycktes vara samma som LIV-tävlingarna i Bangkok och Jidda. Efter en titt på startfältet visade detta sig stämma."

Man ska därför granska Mena-touren då dess format ändrats för att anpassa sig till det nya samarbetet. Fram till det är gjort kommer inte några poäng att delas ut, skriver OWGR.

Samtidigt finns frågetecken kring hur mycket poäng Mena-touren verkligen kan tänkas generera, då den står lågt i rang jämfört med exempelvis amerikanska PGA-touren.

"Är inte bekymrad"

Phil Mickelson är inte orolig.

— Anledningen till att jag inte är bekymrad är för att antalet poäng baseras på kvaliteten på startfältet och inte på organisationen som håller i turneringen, och kvaliteten hos oss är uppseendeväckande stark.

LIV-, och Mena-tourens, nästa tävling i Bangkok startar på fredag och sänds på Youtube och Viaplay.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mål av Forsberg när Nashville utjämnade

Florida vann efter galna räddningar

2 timmar sedan
Två spektakulära ingripanden i målburen var den stora snackisen efter att Florida besegrade Tampa Bay med 3–2 i förlängning i den andra matchen mellan lagen i Stanley Cup-slutspelet.

Målpremiär för Zibanejad när Rangers vann

3 timmar sedan
New York Rangers besegrade Washington med 4–3 i den andra slutspelsmatchen. Rangers svenske stjärna Mika Zibanejad gjorde sitt första slutspelsmål för säsongen när New York-laget utökade sin ledning i matchserien.

Nylander "en möjlighet" nästa match

idag 03:18
Torontos svenske storstjärna William Nylander har missat de två första slutspelsmatcherna mot Boston på grund av en hittills inte avslöjad skada. Inför den tredje matchen mellan lagen kan han dock eventuellt komma till spel, skriver nhl.com.

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.