John Guidetti och Nicolas Stefanelli gjorde ett mål vardera när AIK vann mot Djurgården
John Guidetti och Nicolas Stefanelli gjorde ett mål vardera när AIK vann mot Djurgården - Foto: Pontus Lundahl/TT / Pontus Lundahl/TT

Tre spaningar: har guldtåget gått för Djurgården?

AIK gick segrande ur det glödheta Stockholmsderbyt på Tele2 arena. Matchvinnare blev John Guidetti som sänkte Djurgården med ett mål och en assist. Nedan kommer tre spaningar från matchen.


  1. Guldtåget gick men Djurgården blev kvar på perrongen

Efter två raka förluster har Djurgården halkat efter Häcken i guldstriden. Hisingelaget hade under lördagen besegrat Sundsvall och lyckats skapa sig ett sexpoängs gap till Stockholmslaget. Därför var blåränderna något piskade att vinna eller åtminstone undvika förlust, men  AIK skulle sätta ytterligare käppar i hjulen. Det var tydligt att Gent-matchen satt kvar i benen hos Djurgården och de lyckades inte uppbringa den energi som krävdes för att vinna matchen. Hemmalaget hade svårt att ta sig in i AIK:s straffområde och måttade inlägg på inlägg som Mikael Lustig, Sotirios Papagianopoulos med flera kunde nicka bort relativt enkelt. Det var tydligt att blåränderna saknade tyngden av Marcus Danielson och Hjalmar Ekdal i försvaret. Piotr Johansson kändes vilsen på mittbackspositionen och hade stora problem att hantera Gnagets tyngd i luftspelet. 

Nu känns det som att guldtåget har gått för Djurgården och man får nog rikta in sig på säkra en Europaplats. AIK flåsar i nacken, Hammarby sprang förbi efter vinsten mot Mjällby och Djurgården ska resa ner till Malmö för en måstematch på torsdag. Den matchen måste man nog undvika att förlora om man vill spela i Europa även nästa säsong. Jag tror ändå att Djurgården kommer lösa topp tre, de har höjden i spelet för att klara det. Men de kommer behöva kriga hela vägen in till slutet.

2. AIK utförde matchplanen till punkt och pricka

Återigen lyckades AIK utmanövrera Djurgården och huvudtränare Henok Goitom lyckades sätta matchplanen på ett perfekt sätt. Man tog till vara på det fysiska övertaget i defensiven och gjorde det svårt för Djurgården att ta sig in i straffområdet. Offensivt utnyttjade man den nykomponerade DIF-backlinjen och lyckades med presspelet. Där Nicolas Stefanelli var högst bidragande. AIK fick matchen precis dit de ville. Det var grinigt och fysiskt vilket passar spelare som John Guidetti, Mikael Lustig och Sebastian Larsson som handen i handsken. AIK:s förkrossande statistik mot Djurgården på Tele2 arena fortsätter (fortfarande obesegrade) och det är tydligt att AIK har en spelartrupp som älskar den här typer av matchen. 

3. Guidetti håller högsta allsvenska klass

John Guidetti klev fram när det behövdes som mest och avgjorde derbyt på egen hand. Anfallarens status har varit ett frågetecken under hösten, men det råder inga tvivel om att anfallaren håller högsta allsvenska klass. Återigen visar AIK-anfallaren prov på ruskig effektivitet och behöver bara ett läge för att sätta bollen i nät. Spelmässigt är anfallaren central i Gnagets anfallsspel. Han är bra på att suga in bollar och fördela dem vidare och kombinera sig fram i banan. Dessutom är han en pådrivare och var högst bidragande till att AIK:s presspel fungerade så pass bra som det gjorde i derbyt. Det är en bit kvar innan Guidetti är redo för 90 minuter, men är han så här pass bra nu när han inte är i full fysisk form, råder det inga tvivel om att han kommer betala tillbaka pengarna AIK lade på honom.

AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

2 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.

Ett ja och två nej till VM-spel

3 timmar sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.