Börje Salming, 71, är sjuk i ALS.
Börje Salming, 71, är sjuk i ALS. - Foto: Stella Pictures och Claudio Bresciani/TT

Börje Salmings ALS-medicin stoppad – dottern: "Katastrof"

Börje Salmings ALS-sjukdom har gjort att hockeylegendaren inte längre kan prata. Familjen Salming åkte hela vägen till Kanada för att införskaffa bromsmedicin – men läkemedlet stoppades i tullen.
– Varje dag är som tio år för pappa, säger dottern Teresa till Expressen.


Det var i augusti i år som Börje Salming, 71, först berättade att han blivit sjuk i ALS. 

"De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt", sade Salming i ett uttalande till TT då.

Börje Salmings ALS gör att han inte kan prata

Bara drygt två månader senare, i mitten av oktober, hade sjukdomen gjort att hockeyikonen snabbt blivit sämre och att han tappat talförmågan.

– Hans sjukdom är jättesnabbt galopperande, sade hans fru Pia Salming till Expressen då. 

Här kan du läsa vad Börje Salmings dotter Bianca Salming sagt om ALS-sjukdomen.

Börje Salmings ALS-medicin stoppad i tullen

Det snabba sjukdomsförloppet gjorde att Börje Salming, tillsammans med frun Pia Salming och äldsta dotter Teresa Salming reste till Kanada, där den tidigare ishockeyspelaren bott och spelat för Toronto Maple Leafs, för att köpa en bromsmedicin som inte finns i Sverige.

De fick då läkemedlet Albrioza utskrivet, men medicinen stoppades i tullen när de postade den till Sverige. Enligt Expressen, som varit i kontakt med Läkemedelsverket, hade sällskapet dock kunnat föra in läkemedlet i landet om de hade tagit med det ombord på flygplanet.

– Om vi bara hade haft den här informationen från början… Jag har pratat med Läkemedelsverket, det var det första jag gjorde! Jag ringde dem i slutet av augusti, innan vi åkte, och blev kopplad till avdelningen som hanterar medicin från utlandet, säger Pia Salming till Expressen. 

Teresa Salming: "Varje dag är som tio år för pappa"

Familjen Salming överväger nu att åka tillbaka till Kanada och köpa medicinen på nytt. Resan kan dock, på grund av Börje Salmings sjukdom, vara svår att genomföra.

Teresa Salming kämpar därför vidare med att försöka få tullen att släppa medicinen – något som inte kommer att ske enligt Läkemedelsverkets tillsynsutredare Tomas Nilsson.

– Dagar går och dagar försvinner. Och varje dag är som tio år för pappa. Så det är katastrof just nu, säger Teresa Salming till Expressen

Läs mer här om Börje Salmings ALS-diagnos, familj och Viaplay-serien om hans liv.

/
ALS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!