ALS-sjukdom

Amyotrofisk lateral skleros (ALS) är en nervsjukdom som gör att nervcellerna och ryggmärgen, som kontrollerar musklerna i kroppen, dör ut. Detta leder till förlamning.

Symptom som kan märkas är en svaghet i armar eller ben. Allra första tecknet kan vara att balansen försämras. Musklerna i ansiktet påverkas och leder till talsvårigheter. Ju längre tiden går sprids muskelsvagheten till hela kroppen.

Idag finns det inget svar till orsaken till sjukdomen och därmed inget botemedel. Med det sagt kan personer med ALS få behandling och läkemedel för att förlänga livet.

För att få reda på om du har ALS ska du besöka en neurolog som gör en undersökning. Neurologen tittar då nervsystemets funktioner.

Vanligtvis avlider människor inom två till fyra år med endast tio procent som lever efter tio år.
23 Nov, 05:30
Ett år har gått sedan Börje Salming avled i sviterna av ALS. Idrottssverige minns en varm och betydelsefull människa som hjälpte och inspirerade andra. Han var en mentor men också en vän, säger Mats Sundin.
15 Nov, 06:02
I tv-serien "Börje" på Viaplay spelar Valster Skarsgård hockeyikonen Börje Salming, medan Hedda Stiernstedt spelar Margitta Wendin.
3 Nov, 06:00
Vintermörkret är här – äntligen ett bra tillfälle att stanna inne och se på tv! Här är tio serier med premiär fram till nyår att hålla koll på. I rollerna: bland annat prinsessan Diana, Robbie Williams och Börje Salming
30 Aug, 10:58
Anders Ekborg håller på traditionen och ger sig ut på vägarna med julturnén "En stilla jul" i vinter. Den 29 november är det premiär för turnén som har rullat i princip varje år sedan 2010.
23 Aug, 18:26
Med ny teknik har forskare i USA lyckats tolka och omvandla hjärnaktivitet till tal på ett snabbare och mer exakt sätt. Dessutom med större ordförråd än vad som tidigare varit möjligt.
16 Aug, 13:04
"Salminggenen" har premiär i SVT den 23 november. Nu berättar Bianca Salming om serien och att se materialet med pappa Börje Salming.
14 Aug, 11:26
Ishockeylegendaren Börje Salmings förra hemmahall i Kiruna tvingas stängas ner på obestämd tid, rapporterar SVT. Detta sedan det hittas mögel på flera ställen i Matojärvi ishall.
27 Jul, 08:48
En nya skiva till minne av pianisten Stefan Nilsson har släppts, rapporterar Kulturnytt i P1.
26 Jul, 06:02
Hennes jobb är att vara "en personlighet på plats" – klockan 06.00. Linnea Wikblad beskrivs som en av landets roligaste, hon sänder direkt i P3 och vill gärna vara på gränsen. Samtidigt försöker hon bli lite snällare mot sig själv.
4 Jul, 07:00
Bianca Salming kritiserar vården av ALS-patienter. I Sommar i P1 2023 berättar hon om sjukhustiden för hennes pappa, Börje Salming.
8 Jun, 13:28
Henrik von Eckermann och Bianca Salming finns med bland årets sommarpratare. I juli kommer de svenska idrottsstjärnorna att dela med sig av sina liv i Sommar i P1.
2 Jun, 06:08
En efterlängtad tysk thrillerserie, Evin Ahmad i internationell Netflix-produktion och John Goodman som galen tv-predikant. Det är vad som väntar dig som vill tillbringa sommaren inomhus framför tv:n.
26 Maj, 13:34
Kompositören och pianisten Stefan Nilsson har gått bort i ALS efter en tids sjukdom. Han blev 67 år.
26 Apr, 20:00
"En kväll för Börje" är galan där en av våra största idrottsprofiler hyllas. Men det är också en plats för att sprida kunskap om ALS och samla in pengar till Börje Salmings ALS-stiftelse.Det var det här som Börje ville. Han hade älskat att vara här, säger Nicklas Lidström.
31 Mar, 10:00
Nyligen fick pianisten och kompositören Stefan Nilsson ett chockartat besked – han lider av obotliga sjukdomen als. Nu sluter kollegor som Helen Sjöholm, Benny Andersson och Tommy Körberg upp för en hyllningskonsert.
24 Mar, 07:58
Cancer, alzheimer, postcovid – böckerna som skildrar sjukdom inifrån blir bara fler. De självbiografiska sjukdomsberättelserna är numera ett eget område inom litteraturen.Det kan låta sjukt, men genren är väldigt levande, säger forskaren Katarina Bernhardsson.
21 Mar, 08:14
Nästa månad hålls en gala i Stockholm till minne av Börje Salming.Syftet är att hedra den svenska ishockeyikonen och samtidigt samla in pengar till als-forskningen.
2 Mar, 15:12
Tiden efter sin pappas död har varit omtumlande. "Det har hänt så mycket", säger Bianca Salming.
11 Feb, 14:38
Stående ovationer som aldrig ville ta slut, Stig Salming i tårar och en hel dag tillägnad en svensk idrottsikon.Ishockeylegendaren Börje Salming hedrades stort i Gävle, med Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström på plats.Välgörenhetsmatchen "Game for Börje" drog in nio miljoner kronor till als-forskningen, enligt P4 Gävleborg.
10 Feb, 14:06
Börje Salming hedras i Gävle – och det rejält.En hel dag kommer att handla om legendaren, och pengarna som dras in går oavkortat till hans stiftelse som bidrar till att hitta botande behandling av nervsjukdomen ALS.Vi hoppas att det ska bli en fin dag, säger Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs.
1 2 3 4 ... 12