Alexander Wennberg gjorde två mål för Seattle.
Alexander Wennberg gjorde två mål för Seattle. - Foto: TT

Svenskens märkliga mål: "Inte gjort tidigare"

NHL-svenskarna hade stor show i natt.Elias Pettersson gjorde fem poäng, Jesper Bratt satte nytt klubbrekord och Alexander Wennberg låg med sina två mål bakom Seattles 4–0-seger.Det ena av Wennbergs mål var av det märkligare slaget.Jag kan inte säga att jag gjort något sådant mål tidigare, säger han till Expressen.


Martin Jones stoppade 22 puckar i Seattles mål. Det var 26:e gången som han höll nollan i NHL, men första gången för Seattle som gör sin andra säsong i den nordamerikanska proffsligan.

På så sätt var han en starkt bidragande faktor till lagets tredje raka seger, 4–0 mot Minnesota.

En annan matchvinnare var svensk.

Alexander Wennberg gjorde Seattles två sista mål i matchen. 4–0 var en fin styrning på Will Borgens skott från blålinjen. 3–0-målet var ... någonting annat.

"Mer stabila i år"

I numerärt överläge skickade Seattles Daniel Sprong ett skott mot mål, bara för att se Minnesotas Matt Dumba få klubbladet emellan. Pucken flög vidare i en hög båge vilket Alexander Wennberg noterade, och stående felvänd framför målvakten lät han pucken singla ner bakom sig innan han med ryggen petade den förbi målvakten Marc-André Fleury.

— Jag kan inte säga att jag gjort något sådant mål tidigare, men med lite flyt i dag så tar jag det, säger Wennberg till Expressen.

Den 21-årige centern, som gjort sju poäng på tolv matcher den här säsongen, trivs med hockeylivet för tillfället.

— Jag tycker att vi är mycket mer stabila i år. I dag spelar vi smart och effektivt, säger Wennberg.

Bratts poängrekord

Det finns NHL-svenskar som är i ännu bättre form.

Jesper Bratt satte avgörande 4–3 för New Jersey borta mot Edmonton och har därmed gjort poäng i samtliga elva matcher hittills den här säsongen. Poäng i elva raka matcher är också nytt klubbrekord.

— Det var genom en grym laginsats att vi lyckades vända. Det är sjukt roligt att se hur hela laget steppar upp när det gäller, säger Bratt till Aftonbladet.

Även Erik Karlsson är i strålande form. Men trots tre nya poäng – med 18 totalt är han fyra i hela poängligan – fick San Jose-backen lämna isen som förlorare. Florida ryckte åt sig extrapoängen genom seger med 4–3 efter straffar.

Fem Pettersson-poäng

Bäst av alla svenskar var dock Elias Pettersson. 23-åringen gjorde hela fem poäng, ett mål och fyra assist, när hans Vancouver slog Anaheim med 8–5. Det är tredje gången i NHL-karriären som Pettersson noteras för fem poäng i en match – tangerat klubbrekord med ryssen Alexander Mogilnyj.

Själv var han dock gladast över sin ryske kedjekamrat Andrej Kuzmenko, ny i laget inför säsongen, som gjorde sitt första NHL-hattrick.

— När han satte (det tredje) målet trodde jag inte att det var ett hattrick. Men när kepsarna började flyga in på isen så blev jag superglad för hans skull. Han har jobbat så hårt. Det är en ny stad och ett nytt språk för honom, så jag är bara jätteglad för hans skull, säger Elias Pettersson till nhl.com.

TT
/
/
/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!