Henrik Sedin, Daniel Sedin och Carl Söderberg i Tre Kronors bås under World Cup 2016. Arkivbild.
Henrik Sedin, Daniel Sedin och Carl Söderberg i Tre Kronors bås under World Cup 2016. Arkivbild. - Foto: TT

Hallam beklagar negativt World Cup-besked

Planerna på ett World Cup i ishockey i februari 2024 har spruckit.Eventuellt kan det bli en turnering ett år senare.Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam lider med spelarna.För de bästa spelarnas skull hoppas jag verkligen att man får till det här, säger han.


Det var sent i fredags kväll, svensk tid, som NHL och spelarfacket NHLPA gick ut med ett meddelande om att planerna för ett World Cup 2024 har fallit.

Något specifikt skäl anges inte, utan "nuvarande omständigheter".

Det är lätt att koppla omständigheterna till kriget i Ukraina och NHL:s vilja att ha med Ryssland i ett World Cup.

Något som de europeiska förbunden har sagt nej till.

— Vi har förklarat utifrån ett europeiskt perspektiv att vi inte kan spela mot ett ryskt lag så länge det pågår ett krig, sade Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg till TT förra månaden.

Vill ha fotbollsrytm

Sam Hallam säger:

— Det är beslut som tas långt över mitt huvud, men det är ett stort arrangemang som kräver planering och det finns säkert flera faktorer.

Han tycker det är synd att det inte blir någon turnering 2024. Han skulle gärna se ett World Cup vart fjärde år och ett OS med NHL-spelare vart fjärde år.

— Det finns flera sätt att se det, men det vore jäkligt bra med rytmen om man hade en sån turnering vartannat år. Då blir det lite som fotbollen med VM och EM vartannat år, säger Hallam.

"Vill ha fred"

Senast World Cup arrangerades var 2016 i Toronto. Det är också senaste gången världens bästa hockeyspelare fanns tillgängliga för landslagsspel då NHL valde att hoppa av OS 2018 och 2022, den senaste gången av pandemiskäl.

— För de bästa spelarnas skull hoppas jag verkligen man får till det här. De förtjänar att få chansen att tävla med sina landslag mot de bästa andra spelarna i världen. För hockeyn i stort tror jag också det vore väldigt bra för intresset.

Svenske stjärnbacken Victor Hedman säger till nyhetsbyrån AP:

— Besvikelse eller inte, du vill ha fred i världen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!