Rasmus Salming är son till hockeyikonen Börje Salming
Rasmus Salming är son till hockeyikonen Börje Salming. - Foto: Stella Pictures och Stina Stjernkvist/TT

Allt om Rasmus Salming – son till hockeylegendaren Börje Salming

Rasmus Salming är son till hockeyikonen Börje Salming och bror till friidrottsstjärnan Bianca Salming, två namn som frekvent syns i media. Rasmus själv har hållit relativt låg profil, men även han har en bakrund som hockeyspelare. Här är är allt vi vet om honom.


Rasmus Salming, 27, är ett av hockeylegenden Börje Salmings fyra barn. Hockeysonen har även han susat fram på isen, då spelade han i division 4 för laget IK Waxholm.

Men hur mycket känner du egentligen till om Rasmus Salming?

Rasmus Salmings familj: Pappa Börje, mamma Katarina och syster Bianca

Rasmus Salming föddes den 22 oktober år 1995 som Börje Salmings tredje barn och andra son. Honom fick Börje Salming tillsammans med sin dåvarande fru Katarina Pettersson, och tre år senare föddes Rasmus lillasyster Bianca Salming.

Rasmus Salming tillsammans med sin pappa Börje Salming. Foto: Stella Pictures

Den sistnämnda är en framgångsrik friidrottsstjärna och när hon, bara en vecka efter sin pappas ALS-besked, tävlade i friidrotts-EM i München fanns Börje Salming hejandes på läktaren. Läs mer om Bianca Salming här.

Men familjen är större än så, Rasmus har nämligen även två äldre halvsyskon. Med Margitta Wendin fick Börje Salming sonen Anders Salming, född 1974, och dottern Teresa Salming, född 1976.

Här kan du läsa mer om Börje Salmings barn, frun Pia och ALS-sjukdomen.

Rasmus Salmings jobbiga tid efter pappa Börjes ALS-besked

Det var i augusti år 2022 som Börje Salming gav beskedet att han lider av nervsjukdomen ALS.

"De tecken, som antydde att allt inte stod rätt till i min kropp, visade sig vara sjukdomen ALS. På ett ögonblick förändras allt", sade Salming i ett uttalande till TT då.

Bara drygt två månader senare, i mitten av oktober, hade sjukdomen gjort att hockeyikonen snabbt blivit sämre och att han tappat talförmågan. Nyligen hyllades han på Torontos hemmaarena i Kanada, läs mer om det här.

I en intervju i Hänt berättar Rasmus mamma, Katarina Pettersson, att det var han som gav henne och systern Bianca det tuffa beskedet om att Börje Salming troligtvis drabbats av ALS. Rasmus själv befann sig utomlands, så det var Bianca och Katarina som mötte upp Salming utanför Sofiahemmet efter beskedet.

– Då bröt vi ihop fullständigt alla tre. Vi satt i bilen en lång stund och bara grät. Vi gjorde inget annat, man bara sitter där och gråter, berättar Katarina för Hänt.

"Bär känslorna mer inom sig"

Dagarna sedan dess har varit tuffa för familjen. Katarina och barnen försöker umgås så mycket som möjligt och har även börjat gå i familjeterapi.

– Det är viktig för mig att finnas till för mina barn. Som tur är har Bianca friidrotten och den har fungerat som en ventil för henne. Rasmus, däremot, kanske bär känslorna mer inom sig och där blir familjeterapin extra viktig, säger Katarina Pettersson till tidningen.

Vad heter Rasmus Salming på Instagram?

På Instagram heter Rasmus Salming helt enkelt @rasmussalming.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!