Börje Salming tar emot jubel och applåder under en ceremoni i Toronto. Intill honom fanns legendarerna Darryl Sittler och Mats Sundin.
Börje Salming tar emot jubel och applåder under en ceremoni i Toronto. Intill honom fanns legendarerna Darryl Sittler och Mats Sundin. - Foto: Frank Gunn/The Canadian Press via AP

Tårar när ALS-sjuke hockeyikonen Börje Salming hyllades i Toronto

Det var en märkbart rörd Börje Salming som med tårar på kinderna fick hjälp av sin vän – legendaren Darryl Sittler, att lyfta sin ena arm för att möta publikens jubel på Torontos hemmaarena i Kanada på fredagen.


Fakta: Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: 2 SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All Star-lag 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All Star-lag 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All Star-lag. Uttagen i Canada Cups All Star-lag 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking Award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för européer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of Fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of Fame.

Valdes vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All Star-lag.

Börje Salming befinner sig just nu i Kanada för att närvara vid den så kallade Hall of Fame-helgen.

Börje Salming hyllas 

Under en ceremoni inför matchen mot Pittsburgh fick den svenska ishockeyikonen motta jubel under stående ovationer.

Tårarna rullade ner längs med kinderna på de uppradade legendarerna på isen, där Darryl Sittler inledningsvis fick hjälpa Salming att vinka.

Vid sin sida, i armkrok, hade han också en märkbart tagen Mats Sundin.

Mats Sundin fanns vid Börje Salmings sida under hela ceremonin.

— Det var väldigt emotionellt. Men också fantastiskt att få vara med och få uppleva hur Toronto visar Börje så mycket kärlek, säger Mats Sundin till Sportbladet, precis efter ceremonin.

Börje Salming i Toronto

Det var länge oklart om den 71-årige ishockeylegendaren skulle kunna åka då han sedan en tid lider av ALS, men i förra veckan blev det klart att han tillsammans med familjen skulle åka.

Sedan Salming insjuknade har hans tillstånd försämrats snabbt. Han kan inte längre prata och har svårt att både äta och gå.

Salming har ikonstatus i Toronto efter sina 16 säsonger i klubben och planen är att han ska fortsätta att hyllas ordentligt i helgen.

Hockeyspelarna hyllar Salming

Torontobacken Rasmus Sandin, talade varmt om sin stora idol, när han mötte pressen inför matchen.

— Han är en ikon både hemma i Sverige och här i Toronto. Jag har haft turen att träffa honom och prata med honom några gånger. Han är någon jag ser upp till, sade 22-åringen och fortsatte:

— Han går igenom en riktigt tuff kamp just nu, vi står alla bakom honom. Det är tufft men vi stöttar honom. Det är fantastiskt att ha honom i Toronto just nu och vi hoppas alla på det bästa.

Hall of Fame i Toronto

Hall of Fame-helgen i Toronto håller på från fredag till måndag, där bland annat ceremonier för de nyinvalda svenskarna Henrik och Daniel Sedin samt Daniel Alfredsson kommer att hållas.

På söndag ska det spelas en legendarmatch där Mats Sundin frontar ena laget: Team Sundin, vilka möter Team Lindros, ledd av tidigare storspelaren Eric Lindros.

Tyvärr fick Toronto se sig besegrade i dagens match mot Pittsburgh efter 2–4. Under helgen väntar dock en ny match på hemmais för Toronto när Vancouver gästar på lördag, lokal tid.

På måndagen är det den stora Hall of Fame-galan.

TT
/
/
AIK
/
/
ALS
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.