André Burakovsky blev hjälte när Seattle besegrade Los Angeles Kings i en galen match, slutresultatet skrevs till 9–8 efter förlängning. - Foto: TT

Burakovsky avgjorde galen målfest: "Osannolikt"

Om det var svårt att skilja Los Angeles Kings och Seattle Kraken åt?Det var det.Till slut avgjorde André Burakovsky i förlängning i en hockeymatch som innehöll hela 17 mål.

Fakta: NHL:s 10 målrikaste matcher

1. Montréal Canadiens–Toronto St. Patricks 14–7 (säsongen 1919–1920).

2. Chicago Blackhawks–Edmonton Oilers 9–12 (1985–1986).

3. Edmonton Oilers–Minnesota North Stars 12–8 (1983–1984).

4. Toronto Maple Leafs–Edmonton Oilers 11–9 (1985–1986).

5. Montréal Wanderers–Toronto Arenas 10–9 (1917–1918).

6. Québec Bulldogs–Montréal Canadiens 3–16 (1919–1920).

7. Montréal Canadiens–Hamilton Tigers 13–6 (1920–1921).

8. Boston Bruins–New York Rangers 10–9 (1943–1944).

9. Detroit Red Wings–Boston Bruins 10–9 (1943–1944).

10. Vancouver Canucks–Minnesota North Stars 10–9 (1983–1984).

Källa: nhl.com.

Svenskens avgörande kom i powerplay drygt två minuter in i förlängningen, ett mål som innebar att Kraken vann matchen med 9–8.

— Helt osannolikt, faktiskt. Om jag varit med om något liknande i NHL? Nej, aldrig, säger han till Aftonbladet.

Fullträffen var Burakovskys andra i matchen och han var inte ensam svensk att näta i den här vilda västern-fajten.

Men vi tar det från början.

Första perioden slutade 3–3, en period där Viktor Arvidsson gjorde mål för Los Angeles, medan Alexander Wennberg hittade nätmaskorna för Seattle.

Målfyrverkeriet togs till en ny nivå i andra perioden, en period som Kraken tog hem med 5–3. Svenska målskyttar i den perioden: Adrian Kempe och Carl Grundström för Kings, Burakovsky för Kraken.

Los Angeles gjorde därefter två mål i den tredje perioden och tog matchen till förlängning – där Burakovsky avgjorde.

Man skulle kunna tro att de 17 gjorda målen gör att tillställningen letar sig in på topp 10-listan över flest gjorda måls i NHL:s historia, men så är det inte.

I två matcher i NHL:s historia har det till exempel producerats hela 21 mål: Montréal Canadiens–Toronto St. Patricks säsongen 1919–1920 (14–7) samt Chicago Blackhawks–Edmonton Oilers 1985–1986 (9–12).

/
/
nhl

Skellefteå till SM-final: "Dags att gå hela vägen"

Jagr, 52, historisk och målskytt

Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.

Ny svensk uppvisning i världscupfinalen

Världsstjärnorna Henrik von Eckermann och Peder Fredricson har prickat formen perfekt. På lördag hoppar de om segern i världscupfinalen i Riyad. Båda bäddade för en rysare. De kliver in i de två sista rundorna som etta och tvåa. Otroligt. Hästen har hoppat underbart. Jag njöt av ridningen, säger von Eckermann.

Debutantmål när Tre Kronor nollade Finland

Ett mål från Lukas Vejdemo och framspelningar både av Felix Unger Sörum och Jonathan Lekkerimäki. Debutanterna klev fram när Tre Kronor besegrade Finland i Jyväskylä med 4–0 i första matchen inför VM.