Ikväll kommer NHL-klubben och dess fans att minnas sin svenske backhjälte.
Ikväll kommer NHL-klubben och dess fans att minnas sin svenske backhjälte. - Foto: Janerik Henriksson/Stina Stjernkvist/TT

Så här hedras Börje Salming av Toronto i natt

I natt spelar Toronto Maple Leafs sin första hemmamatch sedan Börje Salming gick bort. Det blir en chans för NHL-klubben och dess fans att minnas sin svenske backhjälte.


Någon slags ceremoni till minne av Börje Salming, som avled förra veckan i sviterna av ALS, kommer att äga rum inför Torontos hemmamatch mot San Jose i Scotiabank Arena i natt, skriver Toronto Sun.

Dessutom kommer Toronto – med sju svenskar i laget – att spela i ett retroställ, som också finns att köpa för fansen. Alla intäkter från tröjförsäljningarna under dagen kommer att gå till organisationen ALS Action Canada.

Börje Salming på matchtröjorna

Utöver det ska matchtröjorna som spelarna bär under matchen auktioneras ut. De specialdesignade tygmärkena, blågula med texten "Börje", som sitter på spelarnas axlar, kommer också att finnas till försäljning. Även dessa intäkter går till ALS-forskningen.

Börje Salming spelade 16 säsonger i Toronto och innehar fortfarande flera klubbrekord. Han är den back som gjort flest mål genom tiderna och även den spelare som stått för flest assist. Hans tröja hänger i taket i Scotiabank Arena och Salming står också staty utanför.

Så sent som för tre veckor sedan var Salming själv på plats i Toronto och hyllades under två kvällar i rad i Maple Leafs hemmaarena.

Börje hedrades under lördagen ishockeymatch i SHL mellan Frölunda HC och Linköpings HC. Foto: Adam Ihse/TT
TT
/
ALS
/
/
nhl
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

2 timmar sedan
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

2 timmar sedan
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.

Hälsan stoppar Kinhult – missar majorn

3 timmar sedan
Frida Kinhult har visat fin form på sistone, men nu missar hon veckans majortävling i Texas.

Nadal dominant i comebacken: "Betyder mycket"

idag 18:39
Rafael Nadal vann övertygande i comebacken. Efter drygt tre månaders skadeuppehåll besegrade han italienaren Flavio Cobolli med 2–0 i set i första omgången av Barcelonas ATP-turnering. Att kunna vara med och tävla betyder mycket, säger han.

Stjärnans OS-plan – revansch i Paris

idag 18:14
Revansch. Det är vad Jim Gottfridsson tänker på när han pratar om OS i Paris – och handbollsstjärnan anser att känslan är en styrka. Det tror jag talar för oss, säger han.