Frida Karlsson höjer armen i en segergest efter att ha spurtat till sig förstaplatsen på 20 kilometer klassiskt i Lillehammer.
Frida Karlsson höjer armen i en segergest efter att ha spurtat till sig förstaplatsen på 20 kilometer klassiskt i Lillehammer. - Foto: TT

Karlsson vann masstarten efter spurtstrid

Frida Karlsson försökte spränga fältet, men det gick inte.Tur då att det finns sprintkvaliteter att ta av.Svenskan tog hem 20 kilometer klassiskt efter att ha spurtat ner norskan Tiril Udnes Weng och landslagskollegan Ebba Andersson.Jag hade bara fullt fokus på mållinjen, säger Karlsson.


Fakta: Så fortsätter säsongen

Fortsatta programmet för längdvärldscupen och VM

2022

9–11 december: Beitostølen, Norge.

17–18 december: Davos, Schweiz.

2023

31 december–8 januari: Tour de Ski.

21–23 januari: Livigno, Italien.

27–29 januari: Les Rousses, Frankrike.

3–5 februari: Toblach, Italien.

21 februari–5 mars: VM i Planica, Slovenien.

11–12 mars: Oslo, Norge.

14 mars: Drammen, Norge.

17–19 mars: Falun, Sverige.

21 mars: Tallinn, Estland.

24–26 mars, Lahtis, Finland.

Frida Karlsson och Ebba Andersson hade en motig dag i längdspåren i fredags, när båda missade pallen på 10 kilometer fri stil. I söndagens masstart var duon tillbaka bland topp tre efter en dramatisk avslutning.

In till upploppet hade svenskorna sällskap av Tiril Udnes Weng, erkänt duktig spurtare. Men Karlsson vägrade släppa den norska världscupledaren förbi sig, och tog sig först över mållinjen.

— Jag hade bara fullt fokus på mållinjen och gav allt jag hade, säger Karlsson i Viaplay.

— Jag hade egentligen ingen koll på var hon var. Men jag visste att jag skulle över mållinjen.

Tyskt stavbrott

Det är Karlssons andra världscupseger för säsongen efter att också ha vunnit jaktstarten under premiärhelgen i finländska Ruka förra veckan.

Tiril Udnes Weng blev tvåa, några tiondelar före Ebba Andersson.

De 20 kilometerna i Lillehammer kördes på en sexvarvsbana. Under de första fem varven var det en stor klunga som följdes åt, men in på det sista satte Karlsson in ett ryck och fick snabbt några meter.

— Det var lurigt där ute, det var tajt och ganska stressigt. Vi märkte ganska tidigt att det var svårt att gå ifrån. Det var bara att bevaka sin position hela tiden. Sedan kände jag mig pigg och tänkte att ”någonting kan jag väl pröva”, säger Karlsson.

Ebba Andersson och Katharina Hennig var dock snabbt i kapp Karlsson, och inte minst tyskan såg stark ut. Då knäcktes Hennigs ena stav, varpå hon snabbt tappade kontakten till svenskorna.

Men Karlsson och Andersson lyckades inte heller hålla övriga distanserade.

— Det var väldigt svårt att gå ifrån i dag. Vi märkte att det skulle vara på slutet det avgjordes, säger Karlsson.

— Det var såpass mycket lättare att ligga bakom i dag. Vi visste att även om vi hade några sekunder på toppen, så kommer det vara tufft att hålla undan. Så att det blev som det blev på slutet, det tror jag att vi båda var väldigt nöjda med, säger Ebba Andersson till Viaplay.

Succé av Ilar

Ett stort antal åkare kom upp i rygg på svenskorna, men det var bara en – Tiril Udnes Weng – som till slut kunde utmana. Norskan lyckades ta sig förbi en av dem, men Ebba Andersson var ändå nöjd med tredjeplatsen. Särskilt efter att i fredags ha missat pallen med en tiondels sekund.

— Det var skönt att ta steget upp på pallen efter att ha missat den med minsta möjliga marginal häromdagen, säger Ebba Andersson.

En annan svenska som hade all anledning att vara nöjd var Moa Ilar, som slog till med en sjätteplats. 25-åringen var bara fyra sekunder från segern, och mindre än två sekunder från platsen.

— Jag är jättenöjd. Det är mycket känslor. Det här är ett kvitto på att man har kapaciteten att faktiskt vara med och fajtas om pallplatserna, säger Moa Ilar.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Succéhästen avled vid världscupfinalen

Ett ja och två nej till VM-spel

1 timme sedan
Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.