Svenska domarbasen Stefan Johannesson gästade Studio Allsvenska och uttalade sig om VAR-frågan.
Svenska domarbasen Stefan Johannesson gästade Studio Allsvenska och uttalade sig om VAR-frågan. - Foto: Andreas Hillergren/TT / Andreas Hillergren/TT

Stefan Johannesson tror på VAR i Allsvenskan till 2025: ”Hoppas det”

Motståndet för införandet av VAR i Allsvenskan är starkt hos klubbarna. Men domarchefen Stefan Johannesson ser gärna att det sker – snart.
– Jag hoppas vi har VAR i Allsvenskan 2025, säger han i Studio Allsvenskan.


I veckan kom uppgifter från Expressen att 10 av 16 klubbar i Allsvenskan säger nej till VAR i Sveriges högsta serie. De svenska domarna däremot ställer sig positiva till VAR. Svenska Fotbollförbundets domarbas Stefan Johannesson gästade fotbollspodden Studio Allsvenskan och var tydlig med sin ståndpunkt. 

– För mig är det en ickefråga. Fotbollen har bestämt att det är VAR som gäller och jag förstår inte varför vi i Sverige inte ska ha det, säger han i fotbollspodden.

Johannesson menar att de svenska domarna riskerar att bli exkluderade från att döma i Europa i framtiden om inte svensk fotboll väljer att skaffa VAR, vilket gör att de inte blir lika konkurrenskraftiga.

Stefan Johannessons förhoppning: "Hoppas på VAR i Allsvenskan 2025"

Att införa VAR i Allsvenskan är ingen simpel process. Det krävs omröstningar på flera olika fronter. Bland annat har organisationer Sef (Svensk elitfotboll) och Svensk elitfotboll Dam röstat mot VAR. Johannesson menar i Studio Allsvenskan att han har förståelse för motståndet.

– Jag tycker att svensk fotboll borde ta beslutet om att införa VAR. Men nu är det inte så det ser ut och jag har respekt för det.

När vi kan få se VAR i Allsvenskan är oklart men Stefan Johannesson hoppas på ett införande inom de närmsta framtiden.

– Jag har länge sagt 2023 men det ser inte ut att hända. Men förhoppningvis 2025.

Vill du lyssna på hela avsnittet med Stefan Johannesson kan du göra det här!


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!