Hur ser träningsschemat ut för spelarna i Värnamo?
Hur ser träningsschemat ut för spelarna i Värnamo? - Foto: MIKAEL FRITZON / Mikael Fritzon/TT

Så tränar IFK Värnamo inför Allsvenskan: "Gäller att bygga upp en stabil grund"

IFK Värnamo stod för en stark förstasäsong i Allsvenskan. Nu har man förstärkt med nya assisterande tränaren Anes Mravac. För Nyheter24 berättar han om klubbens träningsupplägg under lågsäsongen.
– Det gäller att bygga upp en fysisk tålighet, säger han.


I november blev Anes Mravac, 33, ny assisterande tränare för IFK Värnamo. Mravac anslöt från IFK Norrköping där han jobbat i sju år som bland annat assisterande tränare. Utöver sitt tränaruppdrag har 33-åringen även ansvar för Värnamos fysträning. För Nyheter24 berättar han om träningsupplägget för spelarna efter att säsongen slutade.

– Vi gav spelarna ledigt direkt efter att säsongen slutade. Sedan körde vi lagträning en kortare period, innan de fick ledigt igen fram till början på december då vi återupptog lagträningen igen.

– Under december har vi kört fyra pass i veckan. Två fotbollspass och två pass med fokus på fysiken. Det upplägget körde vi på fram till den 21 december då spelarna gick på ledighet igen.

Under semestern har spelarna i Värnamo fått ett träningsprogram som samtliga utgår ifrån. Programmet kan dock anpassas till viss del, beroende på om spelaren exempelvis behöver träna mer på styrka eller uthållighet  berättar Mravac.

– Har man spelat mycket under säsongen fokuserar man mer på återhämtning och rehab. Medan de som fått mindre speltid fokuserar på uthållighet och kondition. Eftersom jag är ny i föreningen har jag inte hunnit köra fystester med alla spelare och därav inte kunnat ta fram ett individuellt träningsprogram för vardera spelare.  Det ska vi lägga till inför nästa år.

Värnamos tränare om samarbetet Kim Hellberg: "Känner varandra bra"

Trots att Anes Mravac inte varit speciellt länge i Värnamo har han en tydlig plan för hur spelarna ska sköta sin träning under semestern.

– Jag brukar säga att de första 10-14 dagarna av ledigheten är det viktigt att koppla bort träningen och återhämta sig psykiskt och fysiskt. Därefter är det viktigt för spelarna att bibehålla den fysiska grund man byggt på sig under sina år som fotbollsspelare. Målet är att få spelarna i så pass bra fysiskt skick så att de klara av de rörelser de utför på fotbollsplanen utan problem, säger han till Nyheter24.

Hur resonerar du kring träningen för de äldre respektive de yngre spelarna i laget?

– Min princip är att låta de yngre spelarna få pusha sig själva så mycket möjligt. Det är viktigt att de får lära känna sin kropp. Exempelvis om en spelare känner att den vill träna ett extra fotbollspass efter gymmet ordnar vi det.

Han fortsätter:

– När de kommer till de äldre spelarna är det viktigt att ha en bra dialog och kommunikation med dem och anpassa träningen utefter vad de tycker fungerar för att deras kroppar ska vara så fräscha som möjligt.

I Värnamo kommer Mravac samarbeta med huvudtränaren Kim Hellberg som han känner väl från tiden i IFK Norrköping, där Hellberg var assisterande tränare 2020-2021. 

– Jag och Kim har jobbat ihop länge och har en nära relation till varandra. Vi båda vill lägga fokuset främst på att köra rena fotbollspass och det är därför vi valt att köra lagträning fram till december. Spelarna i Värnamo har en hög tålighet och är i bra fysiskt skick och det ska vi bygga vidare på under kommande säsong, avslutar Mravac.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!