Frida Karlsson jublar efter jaktstarten.
Frida Karlsson jublar efter jaktstarten. - Foto: TT

Drömläge för Karlsson efter norsk kollaps

En norsk genomklappning i Tour de Skis fjärde etapp bäddade för Frida Karlsson. Hon vann även jaktstarten i Oberstdorf och tog ett stort grepp om totalsegern med tre etapper kvar att köra.Det känns lite som att jag kan åka på ett annat sätt i år, säger Karlsson.


Fakta: Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå (23 år).

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: OS-brons stafett 2022, VM-guld stafett 2019, VM-silver 10 km (klassiskt) 2019, VM-silver skiathlon 2021, VM-silver 10 km (fristil) 2021, VM-brons 30 km (f) 2019, VM-brons 30 km (k) 2021. Åtta individuella segrar i världscupen.

Finländskan Krista Pärmäkoski kom tvåa, 14 sekunder efter. Norskorna Tiril Udnes Weng och Anne Kjersti Kalvå slutade trea respektive fyra, nästan 1,5 minut efter.

I och med att norskorna tappade så mycket på Frida Karlsson har nu svenskan 1.28 minuter till godo på totaltvåan Weng och 1.31 på trean Kalvå. Detta efter att ha vunnit både 10 kilometer klassiskt och sedan dagens jaktstart över 20 kilometer fri stil i Oberstdorf.

— Min plan A var att inte låta dem komma i kapp alls, men det blev plan B och det gick också bra, säger Karlsson om loppet.

— Jag är jättenöjd med hur jag lade upp loppet, jag gick för det i början, sedan fick jag omfokusera och var trygg i att det fanns en plan B också.

TT: Har du hängt av norskorna nu?

— Vi är väl typ halvvägs nu, det är fortfarande mycket kvar jag ska ta mig igenom.

Hängde inte med

Touren fortsätter på fredag med sprint i italienska Val di Fiemme.

Frida Karlsson hade cirka 16 sekunders försprång till trion Weng, Anne Kjersti Kalvå och Pärmäkoski inför jaktstarten. Hon höll ett bra försprång i två av sex varv, men strax efter varvningen efter 6,6 kilometer var norskorna och finländskan ikapp.

Kvartetten följdes åt och efter halva loppet hade de ett försprång på över en minut.

Kalvå lyckades sedan inte hänga med de andra utan tappade uppemot tio sekunder ganska snabbt. Och den norska landsmaninnan Weng föll också bort på det fjärde varvet, var 14 sekunder efter vid varvningen och en halv minut en stund senare – och fortsatte att tappa på tätduon.

I en uppförskörning på slutvarvet avgjorde Karlsson den svensk-finska duellen och med knappt 1,5 kilometer kvar var svenskan elva sekunder före.

"Bara att gasa"

TT: När kände du att det var läge att göra det sista rycket?

— Jag tänkte att när jag gör det ska jag göra det rejält. Jag tryckte till några tag och märkte att hon (Pärmäkoski) släpper lite, då var det bara att gasa in i mål, säger Karlsson.

TT: Med den formen du är i, vad kan stoppa dig från att ta hem touren?

— I sprint (första etappen i Italien) kan allt hända, det är bara att fokusera på den nu.

På frågan om hur hon tänker inför fredagens sprint svarar hon:

— Lite is i magen och lite marginaler så ska det bli bra.

Frida Karlsson får beröm efter loppet av landslagschef Anders Byström.

— Det är en rejäl utklassning mot norskorna och det var det viktigaste tycker jag, säger han till TT.

— Hon väntar i princip in dem på andra och tredje varvet och då känner man att hon har mer att ge. När de då kommer gör hon en väldigt bra taktisk värdering. Otroligt bra genomfört. Alla som klagar på Fridas taktik kan sluta nu.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så tycker fotbollsfansen om VAR

2 timmar sedan

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

2 timmar sedan
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

3 timmar sedan
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.

Varning för tysk öl: "Kan vara starkare"

idag 03:20
Brittiska fans varnas för den öl som kommer att serveras under fotbolls-EM i Tyskland i sommar.

Sundqvist knäskadad – borta resten av säsongen

igår 23:28
St Louis svenske NHL-anfallare Oskar Sundqvist blir borta resten av säsongen efter skadan i matchen mot Vegas under natten till tisdagen. Den 30-årige svensken har dragit av främre korsbandet i höger knä och ska opereras, bekräftar klubben på nhl.com.