Frida Karlsson under 20 kilometer jaktstart i tyska Oberstdorf.
Frida Karlsson under 20 kilometer jaktstart i tyska Oberstdorf. - Foto: TT

Ingen isolering för Karlsson: "Måste må bra"

Frida Karlssons norska rival Anne Kjersti Kalvå har testat positivt för covid-19 och lämnat Tour de Ski.Den svenska längdstjärnan har inga planer på att isolera sig.Då skulle jag stressa upp mig för mycket, säger Karlsson.


Fakta: Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå (23 år).

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: OS-brons stafett 2022, VM-guld stafett 2019, VM-silver 10 km (klassiskt) 2019, VM-silver skiathlon 2021, VM-silver 10 km (fristil) 2021, VM-brons 30 km (f) 2019, VM-brons 30 km (k) 2021. Sju individuella segrar i världscupen.

När TT träffar 23-åriga Karlsson på pressträffen på hotellet i Val di Fiemme har hon och de övriga svenska längdåkarna känt på den italienska banan i ett niogradigt och soligt väder.

— Superfin! Fina, hårda spår – banan ser bra ut, säger hon.

Hon är på gott humör och konstigt vore väl annars.

Efter att ha vunnit båda etapperna i Oberstdorf leder hon touren med en minut och 28 sekunder före norskan Tiril Udnes Weng inför den femte etappen i Italien på fredag, klassisk sprint.

Där bakom fanns ytterligare en norska på tredje plats, Anne Kjersti Kalvå, Norge, men hon tvingades kasta in handduken på torsdagen efter att ha testat positivt för covid-19.

— Supertråkigt för henne, hon åkte på den smällen innan OS och nu får hon den igen när det går så här bra. Jag lider med henne, säger Karlsson.

"Kan inte oroa sig"

Det är Norges andra covidfall under touren, i måndags testade även damtränaren Sjur Ole Svarstad positivt.

TT: Med det läget du är i, hur orolig är du att åka på covid nu?

— Man kan inte gå och oroa sig för mycket, vi vet att corona cirkulerar i samhället och även i världscupen, det är inget nytt så. Det är bara fortsätta att vara noga som man är, säger Karlsson.

TT: Om du får ett positivt svar i helgen, hur mycket skulle det svida?

— Det är klart att det hade varit väldigt surt.

TT: Har du börjat isolera dig?

— Nej, skulle jag göra det så tror jag att jag skulle stressa upp mig för mycket. Vi är noga allihop och vi har vår bubbla.

Karlsson berättar att hon testade sig innan touren, men att hon inte gjort det under tävlingarna i Alperna.

Så, om det kliar i halsen på söndag inför den avslutande etappen, hade hon då tagit ett test när hon är i förarsätet?

— Haha, det är klart att jag hade, det hade varit dumt att riskera framtiden.

"Måste ha respekt"

Landslagets damtränare Stefan Thomson om situationen:

— Man måste fortsätta att ha respekt för coviden, det är något vi pratar om hela tiden. Jag tycker vi har det ganska bra, vi känner oss trygga i systemet och i de restriktioner vi har, säger han.

TT: Har ni vidtagit extra åtgärder under touren?

— Nej, vi jobbar på som vi gjort hela tiden, men absolut blir man lite extra noga med att man isolerar sig ännu mer från andra.

— Vi har kontinuerliga tester under samlingar, vi försöker hålla smittan på avstånd, är det någon som är förkyld är vi ganska noga med att den personen försvinner tidigt från gruppen.

TT: Skyddar ni Frida på något speciellt vis?

— Nej, hon är noga och håller avstånd. Hon är med gruppen här, vi får gå fritt, det tror jag är viktigt så att man inte blir isolerad och sitter på ett rum, jag vet inte om det är bättre. Man måste även känna att man mår bra.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Arsenals Lina Hurtig missar resten av säsongen

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

2 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

3 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

3 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

3 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.