Frida Karlsson, 23, under Tour de Ski.
Frida Karlsson, 23, under Tour de Ski. - Foto: TT

Så ska Frida Karlsson åka hem Tour de Ski

I stor ledning med tre etapper kvar att åka.Hur ska Frida Karlsson ta sig igenom etapperna för att vinna Tour de Ski?Är Frida i form, då är det få som rår på henne i den sista backen, säger skidlandslagets damtränare Stefan Thomson.


Fakta: Så fortsätter Tour de Ski

Etapp 5, fredag 6 januari: Val di Fiemme, Italien, sprint, klassisk stil, damer och herrar, kval och finaler (klockan 10.00/12.30).

Etapp 6, den 7 januari: Val di Fiemme, 15 kilometer, masstart, klassisk stil, damer och herrar (11.45/13.30).

Etapp 7, den 8 januari: Val di Fiemme, 10 kilometer, masstart, fri stil (finalklättring), damer och herrar (11.00/12.45).

Den sista backen Thomson pratar om är klättringen upp för slalombacken Alpe Cermis i Val di Fiemme – där hela touren avgörs.

23-åriga Karlsson har sett urstark ut sedan den första etappen i Schweiz.

Längdstjärnan inledde med femte plats i fristilssprinten i Val Müstair och följde upp det med att bli trea i den andra etappen, jaktstarten över 10 kilometer i klassisk stil.

När tourcirkusen fortsatte i Oberstdorf, Tyskland, lade Karlsson i ytterligare en växel och vann båda etapperna – 10 kilometer klassiskt och jaktstarten över 20 kilometer fristil – i storslagen stil.

"Lite vansklig"

På fredag avgörs den femte etappen av sju i italienska Val di Fiemme. På schemat står sprint i klassisk stil.

TT: Det är tre etapper kvar, hur ska Frida tänka etapp för etapp?

— I morgon är det sprinten, den är alltid lite vansklig, det kan hända saker och ting på en sprint. Först och främst måste man klara prologen, helst vill vi jobba oss fram till en semifinal, då känns det som att vi skaffar oss ett bra utgångsläge. Vi får försöka hålla oss från incidenter, men man får inte bli för rädd, säger Thomson.

— Klarar man det, då handlar mycket om att förvalta det på masstarten (på lördag). Då gäller det mer att hålla sin position och försöka bibehålla eventuellt avstånd som man har, som hon har lyckats skapa nu.

Avståndet Karlsson har inför fredagens femte etapp är en minut och 28 sekunder före närmast jagande: norskan Tiril Udnes Weng.

Bra läge

TT: Och den sista etappen?

— Är Frida i form, då är det få som rår på henne i den backen, det är en av hennes styrkor att åka i sådana backar. Kan vi bara bibehålla formen och att det inte händer någonting, då ligger hon bra till, säger Thomson.

TT: Hur lyder taktiken för backen?

— En Frida i bra form och i en kontrollerad hög fart... då är det få som kommer hänga med henne.

TT: Tar hon hem touren?

— Vi är i ett bra läge, det är vi.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!