Frida Karlsson sitter i en guldsits inför avgörandet av Tour de Ski.
Frida Karlsson sitter i en guldsits inför avgörandet av Tour de Ski. - Foto: TT

Tourseger nära för dominant Karlsson

Harmonisk, lugn och ett självförtroende som det strålar om. Frida Karlsson har dominerat Tour de Ski.23-åringen är en etapp från att bli första svensk att vinna touren sedan Charlotte Kalla 2008 – men först ska hon bestiga klassiska Alpe Cermis.


Fakta: Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå (23 år).

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: OS-brons stafett 2022, VM-guld stafett 2019, VM-silver 10 km (klassiskt) 2019, VM-silver skiathlon 2021, VM-silver 10 km (fristil) 2021, VM-brons 30 km (f) 2019, VM-brons 30 km (k) 2021. Sju individuella segrar i världscupen.

Det har strålat om den 23-åriga längdstjärnan hela touren. Svenskans personliga tränare, Per Nilsson, har tidigare under touren berättat att han aldrig har sett Karlsson bättre grundtränad än vad hon är nu.

Karlsson är enig.

— Jag känner mig väldigt stabil, jag känner att det inte svajar lika mycket som det gjort förut, det kunde skilja från en vecka till en annan. Jag börjar lära mig mycket om vad kroppen tål och mina gränser – och vad jag behöver för återhämtning kontra träning, säger hon till TT.

Gigantiskt försprång

Som sämst har Karlsson åkt ut i kvartsfinal (sprint i Val di Fiemme) i de sex etapperna som avverkats inför den sjunde och avgörande. I övriga fem etapper har resultatraden varit: 5:a, 3:a, 1:a, 1:a, 2:a.

När klättringen upp för sista backen, Alpe Cermis, ska påbörjas gör 23-åringen det med ett gigantiskt försprång: en minut och tolv sekunder före närmast jagande, norskan Tiril Udnes Weng.

— Det är väl om hon hänger i en dörrkarm igen, säger Tiril Udnes Weng på frågan om vad som kan stoppa Karlsson från att segra.

För två år sedan missade Karlsson avslutningen av touren då hon skadade ryggen efter att ha gjort chins i en dörrkarm och föll till golvet.

I år målades svenskan upp som en av favoriterna på förhand och två av de andra favoriterna det snackades om, norska Heidi Weng och amerikanska Jessie Diggins, har inte alls levererat under touren.

Styrt loppen

När säcken nu ska knytas ihop är duon 3.47 respektive 5.23 bakom Karlsson.

— Jag har egentligen inga problem med det, vad andra säger är en sak, men vad man känner inifrån är det viktiga. Jag brukar växa av att ha självförtroende. Nu ska jag faktiskt ta lite initiativ och styra lite i loppen, sade Karlsson inför den första etappen.

Och precis så har touren utspelats sig.

En ynka tävling kvar, sedan är Frida Karlsson Tour de Ski-mästare, vilket även innebär drygt 900 000 kronor in på bankkontot.

— Nu har jag ju inte vunnit än, men det vore sjukt coolt, säger hon.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!