Här är allt du vill veta om skidskytten Mona Brorsson.
Här är allt du vill veta om skidskytten Mona Brorsson. - Foto: Christine Olsson/TT, Matthias Schrader/TT

Familjen, sambon och sjukdomen – allt du vill veta om skidskytten Mona Brorsson

Hon fick under söndagen en plats i VM-truppen i skidskytte, efter en tids sjukdom. Vem är egentligen Mona Brorsson?


Nyheter24 har tagit reda på allt du vill veta om skidskytte-stjärnan Mona Brorsson.

Mona Brorssons karriär

Mona Brorsson är en svensk skidskytt och tävlar i nuläget för Finnskoga IF. Säsongen 2012/2013 tävlade hon för första gången i värdscupen i Oslo, detta till följd av en bra prestation under IBU-cupen.

I en blogg berättar hon om kärleken för skidåkning:

"Jag växte upp på den lilla orten Koppom i Värmland. Där började jag med skidåkning så fort benen bar och provade på skidskyttet för första gång som 10-åring."

Sedan dess har hon tävlat i världscuploppet säsongen 2013/2014, vunnit EM-guld i jaktstart vid Europamästerskapen i Tjeckien och blev året efter det en del av landslaget.

Den 16 februari 2022 tog Mona Brorsson ytterligare ett guld. Denna gång i stafetten med Linn PerssonHanna Öberg och Elvira Öberg. Tillsammans vann de Sveriges första OS-guld i damernas stafett i skidskytte – och skapade historia.

Det blev ett OS-silver för Brorsson i stafett i Pyeongchang 2018 och ett VM-silver i Österstund 2019.

Hur gammal är Mona Brorsson?

Mona Brorsson föddes den 28 mars 1990 i Järnskog, Eda kommun. Hon är alltså 32 år gammal.

Mona Brorsson under damernas 12,5 kilometer masstart i skidskytte under vinter-OS i Peking 2022. Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Chanserna inför VM – efter höstens sjukdom

Hösten 2022 drabbades Mona Brorsson av sjukdom, något som har sinkat hennes prestation i backarna. På Under söndagen presenterades den svenska VM-truppen. Det stod länge mellan henne och Stina Nilsson, men till slut knep Mona Brorsson VM-platsen.

– Det kommer vara nu som det avgörs, det ser jag som ganska självklart. Och sedan hur tankarna går hos landslagsledningen är svårt att säga, säger Brorsson till Svt.

Tidigare sade hon att det kändes "lite 50/50" om chanserna att gripa en VM-plats.

– Men jag har också landat i att det är fine. Det har varit tufft och jag presterar inte på den nivån som jag skulle vilja den här vintern och sliter ju med det. Acceptera var jag är, samtidigt som jag hela tiden försöker att göra vad jag kan för att bli bättre. Jag kommer göra allt jag kan för att bevisa att jag förtjänar en plats i den här truppen.

Och det har hon minst sagt gjort!

Mona Brorssons familj, mamma och pappa

Mona Brorssons mamma heter Barbro Hansson, och följer sin dotters steg med hejarrop. Hon lyckades till och med smita in till målområdet under en tävling när Brorsson var nära guldet. Hennes pappa heter Stefan och lillasystern heter Marie.

Hur lång är Mona Brorsson?

Mona Brorsson sträcker sig 167 centimeter över marken.

Har Mona Brorsson någon pojkvän och barn?

Mona Brorsson har sedan lång tid tillbaka en relation med den professionella cyklisten Gustav Larsson, som tidigare stått med under raden "familj" på Internationella skidskytteförbundets hemsida. Det blev uppmärksammat när Gustav Larsson för ett tag sedan försvann från Brorssons presentationssida, något hon kommenterade till Expressen:

– Vi har aldrig varit förlovade. Det blev något knas när jag skulle fylla i de där uppgifterna för längesedan. Och sedan har jag aldrig orkat bry mig om att ändra det där. Det var ett skrivfel helt enkelt, även om de verkar ha ändrat det nu. Men vi är absolut tillsammans fortfarande. 

Paret bor tillsammans i Östersund och har inga barn.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!