Maria Sakkari i serien 'Break point'. Pressbild.
Maria Sakkari i serien 'Break point'. Pressbild. - Foto: TT

Närgångna serien hyllas av stjärnorna: "Supercoolt"

Den nya dokumentärserien "Break point" är en stor snackis under Australian Open. De unga stjärnskotten står på kö för att få en plats i serien.Jag tycker att det är supercoolt, säger danska stjärnan Holger Rune.


Fakta: "Break point"

Netflix dokumentärserie "Break point" följer några unga tennisspelare världen över. Bakom serien ligger produktionsbolaget Box to Box Films som också ligger bakom F1-serien "Drive to survive", som lett till att intresset för motorsporten ökat.

Spelarna som följs i säsong ett är Félix Auger-Aliassime, Paula Badosa, Matteo Berrettini, Taylor Fritz, Ons Jabeur, Nick Kyrgios, Casper Ruud, Aryna Sabalenka, Maria Sakkari och Ajla Tomljanović.

Seriens första säsong har tio avsnitt, varav de första fem släpptes 13 januari inför Australian Open. De andra fem släpps i juni.

Netflix färska serie är stöpt enligt samma mall som den framgångsrika F1-serien "Drive to survive", och är skapat av samma produktionsbolag.

Unga spelare, som pekats ut som tennisens nästa generation, följs av tv-kamerorna både på och utanför planen. Félix Auger-Aliassime, Paula Badosa, Matteo Berrettini, Ons Jabeur, Nick Kyrgios och Casper Ruud är några exempel.

Säsong två filmas

Arbetet med nästa säsong pågår redan, och dokumentärfilmsgruppen smyger omkring i kulisserna i Melbourne Park. En av dem som filmas är Danmarks Holger Rune, som tror att serien kan locka även icke tennisbitna.

— Du får inte bara se nivån på tennisen utan livet utanför, alla känslor. Allt det som tennisspelare går igenom. Jag tycker att det är supercoolt, säger han.

TT: Hur känns det att ha ett kamerateam i hasorna?

— Det är okej. Det är inget som är jättenytt för mig, jag har vant mig vid mer och mer kameror här och där det senaste året. Men självklart, det är hela tiden och man får vänja sig. Men det har ett syfte; att marknadsföra sporten och det är också bra för dig själv. Så det är en win-win-situation.

Svårigheter, lycka, press

Även spelare som själv inte medverkar i serien tror att den kan vara betydelsefull för tennisen. Belgiska Elise Mertens är en av dem.

— Jag tror att det är bra för tennisen att den finns på Netflix. Jag tror att den kommer att bli sedd globalt.

— Jag hoppas att man kommer att få se en del från insidan, att folk får veta hur tufft och lätt tennislivet ibland är.

TT: Om du skulle få frågan från produktionen att vara med? Skulle du tacka ja?

— Jag vet inte om jag är sånt stort namn för att få vara med, men ja, varför inte? Jag tror att alla kan lära sig något från alla.

Bianca Andreescu från Kanada har sträckkollat igenom de första fem avsnitten som sänts, och skulle gärna själv medverka.

— Den visar hur det är på touren. För de som nödvändigtvis inte tittar mycket på tennis är det en jättebra dokumentärserie, man får se svårigheterna, lyckan och pressen – som det inte pratas tillräckligt mycket om, säger hon till TT.

Holger Rune följs av kameror – både på och utanför planen. Arkivbild.

"Väldigt popcornvänligt"

Arianna Nardi, skrivande redaktör för italienska La Gazzetta dello Sport och sociala mediervärd för Davis Cup, tror att "Break point" kan locka en ny publik till tennisen på samma sätt som "Drive to survive" gjort det för formel 1.

"Det kan hjälpa alla hemma att förstå den här sporten och dess dynamik bättre eftersom touren är så komplex, och vid sidan av planfaktorerna så involverar det mycket resande och anpassning", skriver hon i en mejlkommentar till TT.

Att som tittare få komma bakom kulisserna och se spelarna, deras mentala kamper, personliga liv och upp- och nedgångar är också ett plus, enligt henne.

"Dessutom, sättet som det är klippt och fokusen på det dramatiska gör det väldigt 'popcornvänligt'."

Hon tror också att serien kan vara viktig för stjärnskotten som medverkar.

"Den här typen av att göra sporten mer spektakulär betyder så klart mer exponering och möjligheten att bygga upp en ny supporterbas för tennisspelare eftersom 'fab 4' (Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal och Andy Murray) börjar närma sig sitt slut".

— Min dröm är så klart inte att bli en filmstjärna, det är att bli den bäste tennisspelaren. Men det är bra, ju fler tittare vi kan få, ju mer hajp för tennisen – desto bättre, säger Rune.

Maria Sakkari gillar att följas av Netflix dokumentärfilmsteam. Pressbild.

Men en viss oro kan också skönjas. Det har börjat viskas om en "Netflixförbannelse" i korridorerna på Melbourne Park. Det har nämligen inte gått så bra i Australian Open för många av de medverkande i första säsongen. Paula Badosa, Nick Kyrgios och Ajla Tomljanovic skadades inför turneringen. Matteo Berrettini, Casper Ruud och Ons Jabeur åkte ut i tidigt.

Och i åttondelsfinalen försvann även Holger Rune..

Men det är inget som oroar Maria Sakkari. Grekiskan var med i säsong ett, och följs även i årets upplaga av grand slam-turneringen.

— Jag gillar att tillbringa tid med dem (dokumentärfilmsteamet) för de är väldigt snälla och respektfulla. Om man låter tankar och negativ energi påverka dig, då kan det ge otur. Men för mig har de bara gett tur. I bland spelar jag ju dåligt. Men då beror det på mig, inte på dem, säger hon.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!