Tommy Paul.
Tommy Paul. - Foto: TT

USA:s titeltorka kan ta slut efter 20 år

USA:s grand slam-torka på herrsidan har varat i 20 år.Kan den ta slut i Melbourne?Tommy Paul är ett steg närmare en titel i Australien Open – men måste härnäst ta sig an Novak Djokovic.


Fakta: Herrsingelns semifinaler

Karen Chatjanov, neutral flagg–Stefanos Tsitsipas, Grekland.

Novak Djokovic, Serbien–Tommy Paul, USA.

35:e rankade amerikanen Tommy Paul hade kontroll på kvartsfinalen mot landsmannen Ben Sherman på Rod Laver Arena.

Med fina, rena slag – som alltid – tog han sig vidare till semifinal efter segern med 7–6, 6–3, 5–7, 6–4.

— Jag gjorde ett par intervjuer och fick frågan hur det kändes att vara i kvartsfinal, men semifinal känns lite bättre. Jag är exalterad över att vara där, och jag kommer att vara det oavsett vem jag spelar mot, säger han i segerintervju.

— Att ta sig till andra veckan i en grand slam, det är allas dröm när man börjar spela tennis. Jag kan knappt tro på att jag är där nu.

Titeltorka i USA

Med segern tog 25-åringen från Voorhees, New Jersey, ett steg närmare att få slut på USA:s titeltorka i grand slam-turneringar på herrsidan.

Tennisen – tillika sportens mest prestigefyllda tävlingar – har under en lång tid dominerats av en trio: Roger Federer, Schweiz, Rafael Nadal, Spanien, och Novak Djokovic, Serbien.

För USA, som tidigare haft storspelare som bland andra Pete Sampras och Andre Agassi på herrsidan, var det Andy Roddick som senast var i en grand slam-final; förlust mot Federer i Wimbledon 2009.

Det är även Roddick som har nationens senaste seger, då han 2003 vann US Open.

Tommy Paul kan bli den näste spelaren som når final och får chans att vinna en grand slam-titel.

— Det är inte bara kul för de amerikanska fansen, det är kul för alla i världen. För oss spelare också, och jag är glad för alla, säger han.

— Vi har många bra spelare på väg upp.

Djokovic väntar i semifinalen

För att nå finalen på Rod Laver Arena krävs det ytterligare framgång.

Och det är en tuff uppgift som han står inför, kanske sportens allra svåraste.

Novak Djokovic – nio Australian Open-titlar – väntar nämligen i semifinalen.

Den serbiske världsstjärnan har dominerat mot sina motståndare i Melbourne, allra senast mot ryssen Andrej Rubljov i kvartsfinalen.

Med 6–1, 6–2, 6–4 tog han sig vidare i turneringen.

— Jag kan inte vara annat än nöjd med min tennis, jag har spelat stabilt från baslinjen och älskar verkligen att spela i de här förutsättningarna och på den här banan, säger Djokovic i segerintervjun.

35-åringen har vunnit samtliga sina semifinaler i Australien Open, och är inne på att han kommer att vinna denna också.

— Han (Tommy Paul) har inte så mycket att förlora, då det är hans första semifinal i en grand slam. Men han har spelat bra tennis de senast 12-15 månaderna och han har en bra tränare, säger han.

— Jag måste vara redo mentalt, inte ta mig an den här matchen på något annat vis än vad jag har gjort här tidigare. Då ska jag nog kunna ta mig vidare.

TT
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!