Stockholm

Andersson vann i comebacken: "Riktigt kul"

Ebba Andersson. Arkivbild.
Ebba Andersson. Arkivbild. Foto: TT

Seger direkt i comebacken.Ebba Andersson vann 10-kilometersloppet i fri stil i franska Les Rousses efter sin covidsjukdom och visade att formen är bra inför VM.Att få göra den här comebacken känns riktigt kul, säger hon till Viaplay.


Fakta: Så fortsätter världscupen i Les Rousses

Lördag 28 januari: Sprint, kval och final (12.00/14.30)

Söndag 29 januari: 20 km, damer och herrar (12.45/14.45)

Den 25-åriga Piteååkaren tog en klar seger och var 13,4 sekunder före hemmaåkaren Delphine Claudel.

Jessie Diggins, USA, slutade trea, 20,5 sekunder efter.

Ebba Andersson hade inte tävlat i världscupen sedan i början av december i Lillehammer. Efter det drabbades hon av covid-19 och missade bland annat Tour de Ski.

— Det känns så kul att vara tillbaka och tävla, det känns som det är alldeles för många lopp jag har fått följa hemifrån. Det har känts bra senaste tiden så jag hade höga förväntningar, därför känns det extra kul, säger Ebba Andersson.

"Behärskade mig"

Jessie Diggins var snabbast i inledningen, men efter knappt halva loppet gick Piteååkaren upp i topp och släppte sedan aldrig greppet.

Delphine Claudel var sist startande och kunde ta rygg på Ebba Andersson under två av varven – vilket tog fransyskan förbi Diggins och upp på andra plats.

— Jag tyckte jag klarade av att behärska mig. Jag åkte med Claudel i två av tre varv och publiken hejade som galningar. Så jag försökte att inte förivra mig och klarade av att trycka på i andra delen av banan, säger en nöjd Ebba Andersson till Viaplay.

Guldfavorit i VM

Landslagstränaren Lars Ljung var imponerad över Ebba Andersson.

— Ebba har bra energi, jämna varv och det såg riktigt bra ut. Det är ingen självklarhet att studsa tillbaka så här när man har varit borta så länge, säger han.

Segern var Ebba Anderssons andra den här säsongen och tredje totalt i världscupen. Hon vann samma distans, i klassisk stil, i premiären i Ruka och kliver nu fram som en självklar guldfavorit på distansen (också den i fri stil) i VM i Planica den 21 februari-5 mars.

Efter den långa bortavaron från världscupen kommer Ebba Andersson också att tävla i sprint i Les Rousses, den avgörs på lördagen.

Moa Lundgren slutade 22:a, hela 1,17 efter Andersson, och Elina Rönnlund blev 28:e.

TT
/
USA

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.