Tungt start i båset. Johan Lindbom och hans HV71 föll hemma mot Timrå.
Tungt start i båset. Johan Lindbom och hans HV71 föll hemma mot Timrå. - Foto: TT

HV71:s kris: Bytet till Lindbom ingen lyckträff

Tränaren Tommy Samuelsson och assistenten Fredrik Stillman fick sparken i måndags.I stället klev klubbdirektören Johan Lindbom in som bas i HV71-båset.Den omedelbara effekten uteblev. Timrås 3–1-seger förvärrade krisen.Varje poäng är extremt viktig, säger André Petersson i HV71.


HV71 studsade snabbt tillbaka till högsta serien efter en säsong i hockeyallsvenskan – och satte ribban högt.

Men hösten och vintern har mest bjudit på motgångar och styrelsen såg till slut ingen annan utväg än att fimpa Samuelsson.

Just nu pekar mycket mot direktkval under vårvintern för att överleva i SHL. Avståndet upp till Brynäs och säker mark är tio poäng. Ett svårt men inte oöverstigligt hinder med 13 matcher kvar, men värre är att trenden är fortsatt negativ – trots ommöbleringen i lagledningen.

Timrå visade ingen pardon.

Mål direkt för Palola

Debutanten Olli Palola stötte från nära håll in ledningsmålet redan efter 3.22. En smakstart för den finländske veteranen som snappades i slutet av förra veckan från Helsingfors IFK.

— Bättre start är svår att få. Han är en målskytt. Snabba ben och klubban i isen. Han gör det otroligt bra där Olli, säger Anton Lander till C More.

Det var han som serverade Palola passningen.

Backen Joonas Lyytinen, också han med förflutet i HIFK, prickade in 2–0 efter 07.46.

Simon Önerud var hård i kritiken mot hur HV71 uppträdde i matchinledningen.

— Vi ser lite vilsna ut. Det är krampaktigt. Det måste bli bättre på alla punkter. Det är bara att ta sig i kragen, sade han till C More.

Två ribbträffar

Greppet togs. Lyftet var påtagligt i andra perioden. André Peterssons reducering gav både kontakt och tilltro till den egna förmågan.

— Vi kom in med full energi, kom tillbaka starkt och visade god attityd, sade Johan Lindbom.

André Petersson och Joey LaLeggia prickade båda ribban i samma powerplay i slutperioden. Kvitteringen kom aldrig, i stället slog Robin Hanzl in 3–1 för Timrå i tom kasse med sekunder kvar.

I övrigt:

+ Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam ger Linus Söderström chansen i Beijer Hockey Games nästa vecka. Mot Brynäs saknades Skellefteås succémålvakt på grund av sjukdom. Alexander Hellnemo, 19, fick vikariera i kassen. Efter 2–2 vid full tid avgjorde Hannes Björninen i straffläggningen för Brynäs.

+ Leksand hade en trevlig utflykt till Ängelholm och vände hem med en 4–1-seger efter bland annat två mål av Kalle Östman.

+ Linköping gladde sina hemmasupportrar genom att göra 5–2 på Färjestad.

+ I Örebro fick 17-årige backen Eric Bürger SHL-debutera. Örebro ledde med 3–2 i sista perioden, men Växjö kvitterade och vann efter förlängning.

+ Frölunda skakade av sig två raka förluster och gjorde 3–2 borta mot Oskarshamn. Jere Innala visade vägen med de två första målen.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!